Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Protest mot Projekt Reva

Protest mot Reva på T-centralen i fredags.
Protest mot Reva på T-centralen i fredags. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix
På lördag hålls en demonstration mot Projekt Reva. Där kommer Rädda Barnens ungdomsförbund visa sitt missnöje om migrationspolitiken. ”Det är viktigt att visa politikerna att man är emot något”, säger Sara Thiringer, ordförande.

Tillsammans med Röda Korset ungdomsförbund och Ungdom mot Rasism anordnar Rädda Barnens ungdomsförbund en demonstration i Kungsträdgården på lördag. Projekt Reva innebär att polisen ska effektiviserar utvisningar genom att leta papperslösa i till exempel tunnelbanan. I grunden är förbundens ståndpunkt att fler människor ska få stanna i Sverige, samt ha rätt till utbildning och vård.

– Det är många som redan lever under stress och press som blir utsatta. Människor som har skyddsbehov har rätt till en fristad enligt de mänskliga rättigheterna. Vi är ett rikt land med gott om plats och vi ska inte nöja oss med att det inte är krig här, säger Sara Thiringer, ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund.

Inbjudan har gått ut till över 50.000 personer. Sara Thiringer, en av arrangörerna, tror att många vill vara en del av demonstrationen och visa sitt missnöje.

– Många blir engagerade då de ser hur barn blir utvisade och får ett ansikte på det som händer. Jag hoppas att folk fortsätter engagera sig och att regeringen ändrar sin migrationspolitik. Helst vill jag att Reva läggs ner, säger hon.

Kontrollerna i tunnelbanan vill Rädda Barnens ungdomsförbund inte skylla på poliserna då de bara utför ett uppdrag av regeringen. Polisförbundets ordförande Lena Nitz riktade i förra veckan kritik mot regeringen och menade att jakten på resultat och effektivitet styr polisens arbete för mycket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.