Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/protester-mot-byggplaner-vid-1700-talsgard/

STHLM

Protester mot byggplaner vid 1700-talsgård

En arbetsgrupp kräver att planerna på att bygga ett vårdboende vid Hovings malmgård.
En arbetsgrupp kräver att planerna på att bygga ett vårdboende vid Hovings malmgård. Foto: Lars Epstein

Nu höjs protester mot nya byggplaner av ett vårdboende vid Hovings malmgård på Södermalm. Stoppa planerna och renovera gården i stället, kräver en arbetsgrupp i brev till Skönhetsrådet och politiker.

Byggföretaget Einar Mattsson köpte Hovings malmgård på Söder vid Danvikstull av Stockholms stad år 2000 och förespeglades då möjligheten (av politikerna i dåvarande gatu- och fastighetsnämnden) att genom en markanvisning få tillstånd att bygga nya hus på tomten mot att man rustade upp själva malmgården.

Men de olika nybyggnadsförslagen från Einar Mattsson har under åren har stoppats av politikerna i stadsbyggnadsnämnden, bland annat med motiveringen att malmgården och den omgivande trädgården klassats som kulturreservat i detaljplanen för området som antogs så sent som 1996.

Renoveringsbehov av Hovings malmgård.
Renoveringsbehov av Hovings malmgård. Foto: Lars Epstein

Under tiden har själva malmgårdsbyggnaden från 1770 (som också kallas Lars Johan Hiertas malmgård eftersom industrimannen och Aftonbladets skapare bodde där 1842-48) fått stå och förfalla medan trädgården växt igen.

Men nyligen, för bara ett par månader sedan, kom saken i ett helt nytt läge. Representanter för Einar Matsson förde samtal med bland andra stadsarkitekten Torleif Falk och stadsbyggnadsdirektören Anette Scheibe Lorentzi.

Hovings Malmgårds trädgård.
Hovings Malmgårds trädgård. Foto: Lars Epstein

Samtalet refereras i ett brev från Einar Mattsson till stadsbyggnadskontoret där det bland annat står att det ”fastslogs att Einar Mattsson inlämnar en planansökan gällande kvarteret Sommaren (malmgårdstomten) för att på fastigheten skapa möjlighet för ett vårdboende genom nya byggrätter samt genom en renovering av huvudbyggnaden, dvs Hovings Malmgård.”

Denna nya vändning i frågan om malmgårdens framtid har fått ”Arbetsgruppen för Hovings malmgård” att kraftigt reagera. I ett långt brev till berörda politiker och Skönhetsrådet skriver man bland annat:

”Hovings Malmgård är av byggnadsminnesklass och i omedelbart behov av upprustning.

Foto: Lars Epstein

Malmgårdens framtid har kommit in ett nytt akut läge då stadsbyggnadskontoret och Einar Mattsson, nu på våren 2020, för diskussioner om att utarbeta en ny detaljplan med nybebyggelse för äldreboende kopplat till upprustning av den befintliga malmgårdsbyggnaden.

Stockholms stad uppmanas att respektera malmgårdens väldokumenterade kulturvärden och gällande detaljplan genom att definitivt säga nej till förslag om ny bebyggelse på tomten och att också tillse att byggnad och tomt rustas.

Vi föreslår att Hovings Malmgård och dess tomt får en publik användning till glädje för de som bor i närområdet och i de drygt 1.200 nya lägenheterna som kommer att byggas vid Tegelviksgatan. ”

Läs mer: Höghus planeras vid Hovings malmgård  

Klicka här för att läsa fler texter och se fler bilder av Lars Epstein här