Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Protester mot ökad övervakning

02:41. När övervakningsindustrin höll konferens filmade en grupp aktivister dem.

När den allt starkare övervakningsindustrin höll konferens på onsdagen blev deltagarna filmade av en grupp aktivister. Men då blev aktivisterna bortkörda.

– Ironiskt, säger Peter Michanek på Föreningen för digitala fri- och rättigheter. Men helt rätt. Det vi behöver är inte fler kameror utan vanligt polisarbete.

Trygghetskamerans dag är en årligt återkommande konferens där säkerhetsbolag, politiker och myndighetspersoner samtalar om framtidens kameraövervakning. Årets konferens ansågs speciell eftersom regeringen tillsatt en utredning för att se möjligheten att utvidga användningen av kameraövervakning på platser som är särskilt brottsutsatta eller har ett förhöjt skyddsbehov, men även i skolor och på arbetsplatser.

– Syftet med att utreda kameraövervakningslagen är att se till att vi har en lagstiftning i Sverige som ger möjligheter att använda kameraövervakning för brottsbekämpning på platser där de behövs. Samtidigt som vi måste värna om människors integritet, säger Susanne Kaevergaard, regeringens utredare och en av få kvinnliga deltagare.

Men alla är inte positiva till en utveckling mot större kameraövervakning. Under onsdagens konferens genomförde en grupp aktivister i Föreningen för digitala fri- och rättigheter, DFRI, en protestaktion utanför konferenshotellet. Föreningen arbetar aktivt mot kameraövervakningen och med kameror i högsta hugg filmade de närgånget alla deltagare som gick in på konferensen.

– Forskning visar ju att det inte hjälper, varken som brottsförebyggande eller för att utreda brott, säger Peter Michanek innan han motas bort av hotellets personal och av polis, eftersom gästerna inte känner sig trygga med att bli filmade.

Foto: Magnus HallgrenFoto: Magnus Hallgren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.