Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Protester mot rivning av Sturegallerian

Företaget Adias planer på att riva stora delar av Sturegallerian möter nu motstånd från flera av företagen som är hyresgäster.

– Om rivningen blir av tvingas vi lägga ned Sturehof och 200 jobb försvinner, säger PG Nilsson, Svenska brasseriers ägare.

Förenade Arabemiratens statliga investeringsbolag Adia köpte större delen av kvarteret där Sturegallerian ligger år 2006. Nu vill företaget bygga om. Planen är att riva och bygga om stora delar av kvarteret inne i gallerian, utan att röra fasaderna som syns utifrån. Tanken är att arbetet ska kunna påbörjas 2017.

Hittills har signalerna från Stockholms stad varit positiva, men nu motsätter sig flera av hyresgästerna planerna. Stureplansgruppen, Svenska brasserier, Sturebadet och Hedengrens bokhandel har lämnat in ett gemensamt programsamrådsyttrande till stadsbyggnadskontoret.

De har anlitat arkitekten Ulf Maxe för att hjälpa dem förstå vilka konsekvenser det skulle ha för dem. Han menar att rivningen hotar deras verksamhet och tvingar dem att lägga ned. Totalt skulle det kunna innebära att närmare tusen jobb försvinner, enligt företagarna.

– Det är helt galet, det går inte att ha några verksamheter öppna om man genomför det här. Risken är att hela det nöjescentrum som finns kring Stureplan försvinner. Stockholm är inte en så stor stad att man kan stänga ned ett helt kvarter i många år och förvänta sig att det överlever, säger Ulf Maxe.

Han tror att Adias perspektiv påverkas av att företaget främst verkar i stora världsmetropoler som Paris, London och New York. Där går det att stänga ned ett nöjeskvarter i tio år, publiken är så stor att den kommer att hitta tillbaka sedan. Så fungerar det inte i en stad av Stockholms storlek, menar Ulf Maxe. Om stora delar av Stureplan stängs ned under en period kommer nöjeslivet att leta sig någon annanstans. Det skulle ge stora konsekvenser för näringsliv och turism.

– Det man föreslår skulle helt ta bort Stureplan som centrum. Jag är förvånad över att man från stadens sida låtit det gå så långt, säger Ulf Maxe.

Risken är att hela det nöjescentrum som finns kring Stureplan försvinner. Stockholm är inte en så stor stad att man kan stänga ned ett helt kvarter i många år och förvänta sig att det överlever.

Att det skulle gå att driva verksamheterna trots rivningarna viftar både han och hans uppdragsgivare bort. I programsamrådsyttrandet uppger Stureplansgruppen att de driver åtta verksamheter som kommer att tvingas lägga ned om Adia får sin vilja igenom. Totalt rör det sig om 641 tjänster som skulle försvinna. Dessutom skulle nedläggningarna påverka Stureplansgruppens ekonomi på ett sådant sätt att även koncernens andra verksamheter skulle drabbas, vilket skulle kunna innebära ytterligare uppsägningar.

Det anrika Sturebadet skulle som planen ser ut nu lämnas intakt medan byggnaderna runt omkring rivs. Men verksamheten skulle ändå tvingas lägga ned, menar badets ledning.

– Som det ser ut nu ska själva simhallen få stå kvar, men allt runt omkring, alla omklädningsrum och kontorsutrymmen, försvinner. Då kan vi inte fortsätta ha öppet. För oss handlar det om cirka 130 anställda som kommer att bli av med jobben, säger Per-Erik Hasslert, Sturebadets vd.

Hyresgästerna bakom yttrandet är noga med att påpeka att de inte motsätter sig att Sturegallerian byggs om. Det är omfattningen på ingreppen de vänder sig emot.

– Det är bra att vi har en fastighetsägare som vill utveckla kvarteret. Att riva det gamla parkeringshuset och öppna en förbindelse till tunnelbanan är en bra idé, men man behöver inte göra så mycket, säger PG Nilsson.

Vad händer med er verksamhet om rivningen genomförs som Adia nu vill?

– Då måste vi lägga ned. En restaurang som Sturehof kan inte bara flytta. Jag oroar mig så klart för egen del, men också för personalens. Vi har ungefär 200 anställda på de verksamheter som berörs av rivningen, de jobben kommer att försvinna om den genomförs.

För att visa att det går att få till det Adia vill ha utan att riva på ett så omfattande sätt har Stureplansgruppen, Svenska brasserier, Sturebadet och Hedengrens uppdragit åt Ulf Maxe att ta fram en alternativ plan för Sturegallerian.

– Om man ser på vad de vill göra, öppna fler ingångar, riva parkeringshuset för att skapa en förbindelse till tunnelbanan, så går det att göra utan att riva så mycket. Man skulle behöva ta ner ett par väggar och flytta någon verksamhet, men det skulle gå ganska enkelt, säger han.

Adia hävdar att inget slutgiltligt beslut är fattat, men säger att rivandet skulle ske i etapper för att hyresgästerna inte ska påverkas mer än nödvändigt.

– Vi är helt inne på att driva en konstruktiv dialog med alla parter, säger Erik Portanger, talesperson på Adia.

Stadsmuseet dömer ut planen

Foto: Gallerians kupoler anses ha särskilt stort värde. Foto: Erik Simander

Stadsmuseet riktar skarp kritik mot planerna på att förnya kvarteret där Sturegallerian ligger. Flera byggnader måste då rivas. Museet anser att förnyelsen medför att stora kulturhistoriska värden förloras för alltid.

Sturegallerian har knappt 30 år på nacken men ligger mitt i ett kvarter som till stora delar är hundra år äldre. När gallerian öppnade återfick Stureplan en del av sin forna status som Stockholms mötespunkt nummer ett. Abu Dhabi investment authority, Adia, som äger nästan alla fastigheter i kvarteret vid Stureplan, anser att det nu är dags för en radikal förnyelse.

Adia vill koppla ihop framtida shopping med tunnelbanan, riva stora delar av byggnaderna inne i kvarteret, plus några hus som syns från gatan och höja vissa byggnader med flera våningar. Planerna är nu ute på remiss och Stadsmuseet som synat dem har en rad mycket kritiska synpunkter.

Stadsmuseet anser inte att det är försvarbart att höja stora delar av kvarteret eftersom äldre kvarter i centrala Stockholm har en relativt enhetlig och ganska låg höjd så att kyrkorna sticker upp som torn i stadslandskapet. Den helheten är en viktig del i att Stockholms innerstad är klassad som riksintresse.

Kritiken är dock ännu hårdare mot planerna på att riva bland annat en fastighet vid Grev Turegatan som tidigare hyst Freys hyrverk samt att riva stora delar av marmorhallarna inne i kvarteret och jämna det parkeringshus som finns vid Grev Turegatan med marken. Stadsmuseet anser också att den nuvarande Sturegallerian – särskilt kupolerna – har ett stort värde.

Stadsmuseets dom lyder: ”Sammantaget skulle programmets genomförande medföra att stora kulturhistoriska värden förloras och att den klassiska stenstaden förändras på ett negativt sätt.”

Det är ovanligt hårda ord. Stadsmuseet är nu inte den enda instans som rådfrågas om planerna. Stockholms stads första gemensamma syn på planerna kommer när stadsbyggnadsnämnden tar upp ärendet. Från politiskt håll har det grymtats lite om att jätteprojektet bara ger 37 nya bostäder. Folkpartiet är det enda parti som tagit klar ställning – mot planerna.

– Jag ser Stadsmuseets genomgång som ett starkt stöd för vår åsikt. Jag kan tänka mig att riva parkeringshuset, annars är vi nog som parti överens med stadsmuseet i bedömningen, säger Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i kulturnämnden som är första politiska instans att behandla Stadsmuseets yttrande.

Fakta.Strider om rivningshotade hus

Husen i Sturegalleriakvarteret är inte de enda äldre hus som är föremål för rivningsstrider i innerstan.

  1. Klocktornet vid Norra station skulle bevaras – men knackades ned till en tegelhög. Oklart om det återskapas.
  2. Kolingsborg på Slussen rivs nu, trots protester, för att ge plats för Nya Slussen.
  3. Tullhuset på Blasieholmen ska ge plats för Nobelcenter. Troligare att det rivs än att det flyttas.
  4. Flygelhuset till Astoriahuset vid Nybrogatan dömdes till rivning i höstas efter en kommunal långbänk.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.