Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Protester när Åkesson besöker brandmän

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besöker på tisdagen  Botkyrka brandstation, som en del av sin så kallade (S)verigeturné. Det planerade besöket har väckt reaktioner på sociala medier.

På Facebook skriver Medborgarrättsbyrån: ”enligt uppgifter till oss känner många anställda obehag inför besöket. Brandstationen är även ambulansstation.”

Vidare skriver de: ”Men uppenbarligen vill personalen på Botkyrka brandstation inte användas som propagandaredskap för Sverigedemokraternas hets mot människor med invandrarbakgrund. Vi uppmanar alla att sprida denna information och ge personalen sitt stöd i deras kamp. ’Gilla’ och skriv gärna något uppmuntrande på deras Facebooksida”.

Platserna för Åkessons (S)verigeturné hålls hemliga fram till sista minuten för att undvika protester mot hans besök.

På Twitter sprids en bild på ett brev, undertecknat ”Brandmän mot rasism”. I brevet står bland annat att ”allt det vi står för är oförenligt med SD:s politik. Fundamentet för vår yrkesutövning för vår är övertygelsen om allas lika och okränkbara värde. Det finns inget utrymme överhuvudtaget för rasism och kvinnoförakt i våra led. SD kan släppas in på stationen, men de är inte välkomna.”

Polisen vid Södertörn har inga uppgifter om att det skulle vara oroligheter på platsen.

Vid Åkessons besök på brandstationen var däremot inte protesterna så uppseendeväckande. Endast ett tiotal personer var där.

– Jag hade förväntat mig en folksamling, säger Patricia Palma, journalist för organisationen Orten i fokus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.