Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Råare attityd till sexbrott bland unga

På torsdagen väcks åtal mot tre killar i 18-års­åldern som misstänks ha tvingat en 17-årig tjej till gruppsex. De anser sig vara helt oskyldiga och förstår inte alls varför de åtalas. Fallet är inte unikt. De anmälda sexualbrotten bland unga är många. Bara i Söderort har 90 anmälningar om olika sexuella övergrepp där offret varit under 18 år gjorts hittills i år. 30 av dem är våldtäkter. DN har träffat ­offer, anhöriga, poliser och advokater. De är ­överens: vi måste alla prata om det som händer. Nu.

Hösten 2013 var hösten då kriminalutredare Mihajlo Mrdjen och hans kollega kriminalkommissarie Moni Winsnes fick nog. Inom loppet av fyra månader, från juli till oktober, passerade tio fall av våldtäkter, flera av dem gruppvåldtäkter, deras bord.

Det väckte obehag. De båda poliserna, som har många års erfarenhet av att utreda vålds- och sexualbrott i ungdomsgruppen i Söderort, tyckte sig se mönster och attityder de inte tidigare stött på.

När de tillsammans försökte sätta ord på sina erfarenheter upptäckte de att de hade samma bild av utvecklingen:

Attityden till sex har förändrats i vissa grupper av ungdomar. Enligt de båda poliserna har den blivit betydligt råare, särskilt bland unga killar. Att 10–15 tonårskillar samtidigt förgriper sig på en tonårstjej är inte längre ett ovanligt ärende, utan händelser som polisanmäls ett par gånger i månaden.

Samtidigt har gränserna för vad vissa tonårstjejer tror att de ”måste” ställa upp på förflyttats. De hamnar i situationer de inte har kontroll över och i väldigt många fall filmas de. Filmerna används av killarna som påtryckningsmedel: ställ upp igen – annars hamnar filmen på internet.

– Jag har arbetat som polis i sju år och vågar påstå att det skett en förändring. Det har aldrig varit så svårt att utreda de här fallen som nu. Det är som att gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt blivit ännu gråare, konstaterar Mihajlo Mrdjen.

Under utredningarna av de här fallen har poliserna mött både offer och förövare.

– Jag överdriver inte när jag säger att jag känner mig skrämd över vad vi får höra under förhören. Den inställning som framkommer, både bland killar och tjejer, är ofta väldigt känslokall, säger Mihajlo Mrdjen.

Första gången han reagerade över att han upplevde en attitydförändring när det gäller sexuella övergrepp var för ett drygt år sedan.

Mihajlo Mrdjen hade besökt en skola, på väg därifrån såg han hur två killar tog tag i en kvinnlig skolkamrats huvud och pressade ner det mot deras skrev. Mihajlo gick fram till dem och frågade vad de höll på med.

– De var väldigt kaxiga – tills jag presenterade mig som utredare vid polisen. Jag frågade flickan om hon ville göra en anmälan om sexuella trakasserier. Men hon sa nej, hon tyckte inte att det spelade någon roll. ”Det händer hela tiden, jag är van”, sa hon.

Mihajlo Mrdjen valde ändå att ta upp det med rektorn på skolan. Då fick han höra att det ”bara” handlade om ”jargong”, om att ”det är så det är nu för tiden.”

– För mig blev det en väckarklocka. Det var som att varken eleverna eller de vuxna såg kränkningen. Det viftades bort, fast det fanns ett brottsoffer, säger Mihajlo Mrdjen.

Sedan dess har utvecklingen eskalerat. Nu anmäls allvarliga, sexuella övergrepp varje vecka till polisen i Söderort. Bara där handlar det hittills i år om 90 anmälningar om allt från sexuellt ofredande till grov våldtäkt. 30 av ärendena rör våldtäkter. Några exempel:

I ett fall misstänks en tonårsflicka ha utnyttjats av fyra pojkar samtidigt. Ytterligare sju killar ”höll vakt”. Förundersökning mot de misstänkta pågår.

I ett annat fall ska en en tolvårig flicka ha tvingats ge två äldre killar oralsex på en fest. Flickan vill inte medverka till brottsutredningen så förundersökningen har lagts ner. På samma fest blev ytterligare en flicka utnyttjad. Gärningsmannen dömdes nyligen till sex månaders sluten ungdomsvård.

I ett fjärde ärende tyckte en tonårs­kille, enligt egna uppgifter i förhör, att det var helt okej att ”dela med sig” av sin flickvän till sina kompisar. Under hot om att lägga ut filmer på henne i sexuella situationer fick han, enligt flickan, henne att gång på gång ”ställa upp på” gruppsex. Åtal väcktes aldrig på grund av bristande bevis.

I ett femte fall sitter fyra män mellan 17 och 19 år häktade sedan flera veckor tillbaka, samtliga misstänkta för grov våldtäkt av en 17-årig kvinna. De förnekar brott. Åtal för grov våldtäkt väcks i morgon mot tre av dem.

Enligt Mihajlo Mrdjen och hans kollega Moni Winsnes finns det flera mönster och inslag som ständigt återkommer i de ärenden de utreder. Ett av de grundläggande är att det handlar om att killarna – med hjälp av nedbrytande frågor, påståenden och hot – ”tjatar” till sig olika typer av sex. När det väl händer finns det alltid någon som tar bilder eller filmar, vilket leder till nya hot om att man tänker sprida bilderna vidare om flickan inte ställer upp igen eller om hon berättar för någon vuxen.

– Tjejerna skäms oerhört, de skuldbelägger sig själva för de ”gick ju med på det”.

– För att skydda sig intalar de sig att det inte är någon särskilt med att ge en ”killkompis” oralsex, det är något man gör för att vara ”schysst”. Och killarna säger rent ut att ”kom igen nu, du kan väl ’blowa’ mig” (ge oralsex, reds anmärkning), som om det handlade om vilken tjänst som helst, säger Moni Winsnes.

Det tjugotal unga förövare som hörts under hösten har flera saker gemensamt:

De anser inte att de gjort någonting fel, de tror sig veta att deras ofta yngre ”tjejkompisar” vill ha sex med flera samtidigt. Att vissa av tonårstjejerna ändå anmäler förklarar de med att de ”bara är ute efter skadeståndet”.

Deras inställning är att om en tjej hänger med ett gäng på åtta killar till en park – då betyder det i sig att hon vill ha sex. De flesta av de förhörda killarna anser inte heller att det är våldtäkt att tvinga någon att ge oralsex.

I samtliga fall där datorer och mobiltelefoner beslagtagits har polisen hittat mycket porr. Det är också vanligt förekommande att de i sina mobilers adressböcker listat de unga kvinnor som de haft ”tjatsex” med som ”orre” – det vill säga ”villig tjej”. Inställningen är att en tjej som betraktas som en ”orre” behöver man inte visa någon respekt för.

Och telefonnumret till en ”orre” – det skickar man runt till sina kompisar.

Moni Winsnes har utrett flera av de sexualbrott som anmälts under senare tid:

– Det tar ofta flera veckor innan det går upp för tjejerna att det som de utsatts för faktiskt kan vara ett brott. Då har de flesta av dem börjat må dåligt, kanske har de också blivit hotade med att det ska spridas filmer på dem.

Nu efterlyser utredarna i Söderort en debatt om vuxenansvar – både i skolan och hemma.

– Vi måste våga prata om den syn på sex som florerar bland unga. De gränser som finns i dag är inte rimliga eller hälsosamma för de inblandade.

– Hur ska man få en ung kille att förstå att om en tonårstjej hänger med på en fest eller bara vill umgås så behöver det inte betyda att de vill ha sex. Och hur ska man få tjejer att förstå att det är okay att säga nej? säger Mihajlo Mrdjen.

Men långt ifrån alla fall leder till åtal. Ärendena bygger nästan alltid helt på förhörsuppgifter från de inblandade och många av brottoffren har svårt att ens prata om det som hänt. För åklagarna är det – trots att lagen sedan 1 juli i år talar om att det ”räcker med” att brottsoffret befinner sig i en ”särskilt utsatt situation” i stället för i ett ”hjälplöst tillstånd” som tidigare krävdes för fällande dom – fortfarande svårt att leda i bevis vad som faktiskt har hänt.

Lagskärpning

I juli i år skärptes sexualbrottslagen. Begreppet "hjälplöst tillstånd" i lagtexten ersattes då av "särskilt utsatt situation". Tanken är att om offret möter ett övergrepp med passivitet så ska det ändå kunna bedömas som ett våldtäktsbrott.

Så säger lagen:

Brottsbalken, kapitel 6

1 § Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

Detsamma gäller den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som enligt första stycket är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.