Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Räddade råvaror ska bli skolmat

Mat som kastas kan snart serveras till skolelever i Stockholm. Sopköket laddar för att ta över Fryshusets skolmatsal i Husby.

– Det är första gången som skolmat görs av räddade råvaror, säger Filip Lundin, Sopkökets grundare.

Filip Lundin plockar bland grönsaker och frukt i backar i den ekologiskt inriktade butiken Paradiset i City. Det är paprikor med små fläckar och inslagen sallad som snart når sitt bäst före datum. Sådant som butiken inte kan sälja, men som företaget Sopköket ska använda till ett cateringuppdrag.

– Är man i en butik och ska betala x kronor kilot för en grönsak väljer man kanske ofta den absolut fräschaste. Men den kantstötta bredvid är ju också bra, så den tar vi ta tillvara, säger Filip Lundin.

Butiken Paradisets vd hjälper till att sortera ut grönsakerna.

– Vi vill ha noll i matsvinn och sopor. Av det vi inte säljer försöker vi laga mat för här i vår restaurang men allt går inte åt, så det här går precis mot våra mål om hållbarhet, säger Johannes Cullberg.

Foto: Nicklas ThegerströmDet senaste halvåret har Sopköket haft cateringuppdrag bland andra H&M och Stockholms Handelskammare.

Mellan 30 och 60 procent av matavfallet i butiker är matsvinn, mat som är ätbar. Intresset för att ta vara på svinnet har ökat de senaste åren. I Stockholm finns flera organisationer som tar hand om svinn. Sopköket lagar mat av det. Till vänners fester, mat som skänks bort till behövande eller rena cateringuppdrag. Det senaste halvåret har företaget växt och haft cateringuppdrag bland andra H&M och Stockholms Handelskammare.

Projektet i Fryshuset Husby ska lågt räknat bidra till att minska matsvinnet med 3,7 ton, skänka nästan 2.000 måltider och ge jobb till minst två arbetslösa kvinnor från området.

Nu har de fått ta över skolköket i Fryshuset Husby. Om allt går vägen kommer Sopköket att ansvara för skolmaten från och med april – med varor skänkta från butiker och med personal anställd från området.

– Projektet i Fryshuset Husby ska lågt räknat bidra till att minska matsvinnet med 3,7 ton, skänka nästan 2.000 måltider och ge jobb till minst två arbetslösa kvinnor från området. Samtidigt som vi ska erbjuda stans bästa skolmat, säger Filip Lundin, som ska driva projektet med kollegan Amanda Effio.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist menar att idén går i linje med Fryshusets visioner.

– Vi tror att det är en förträfflig idé. Man jobbar mycket med återvinning, men det är ju ännu bättre att faktiskt använda maten. Det här passar oss perfekt av tre anledningar. Fryshuset vill göra så mycket som möjligt för att minska klimatpåverkan, vi vill stötta unga entreprenörer och också stötta verksamheter som anställer lokalt i Husby, säger han.

Varorna som hämtats till kvällens cateringuppdrag har fraktats till Husby, där en doft av timjan sprider sig i köket. Den tillfälliga kökspersonalen har gått igenom vad de fått och tar bort sådant som de inte kan använda och tvättar igenom allt noggrant och lagar maten.

– Målet är att 70 procent av skolmaten ska vara ekologiskt, och 50 procent räddad mat. Så vi budgeterar för att 50 procent är kompletteringsråvaror, förklarar Filip Lundin medan han tar ut mango ur kylen.

Foto: Thomas KarlssonSopköket har fått ta över skolköket i Fryshuset Husby. Om allt går vägen kommer de att ansvara för skolmaten från och med april – med varor skänkta från butiker och med personal anställd från området. Foto: Thomas Karlsson

För att klara att driva ett skolkök får Sopköket rådgivning av en köksmästare via en EU-satsning som ska stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen. Företagets anti-svinn visioner sträcker sig till flera plan. Maten som blir över ska skänkas bort, kökskläderna ska vara från tygsvinn och de vill lära barnen mer om hur man tar hand om mat. Kökspersonalen rekryteras nu bland långtidsarbetslösa kvinnor från området.

– Vi har valt det fokuset då många här kommer från länder med stark matkultur, med resurssnåla recept där man ofta tar tillvara på hela råvaran. Något vi kan lära mycket utav och samtidigt bidra till att fler etableras på arbetsmarknaden, säger Filip Lundin.

Målet är att komma igång med skolmaten i april. Nu fattas bara en köksmästare som man hoppas rekrytera från närområdet.

– Vi letar fortfarande efter personen ska planera ihop maten som vi får, så det blir bra och olika maträtter varje dag. Råvarorna för nästkommande dag kommer på eftermiddagen dagen före. Det behövs någon erfaren och kreativ som går igång på hållbarhetsidén, säger Filip Lundin.

Sverige har tillsammans med alla FN:s medlemsländer målet att senast 2030 halvera matsvinnet i butiks- och konsumentledet och minska svinn längs hela livsmedelskedjan. Stockholm stads mål att öka det ekologiska utbudet i skolmaten så det uppgår till minst 50 procent av stadens inköpta livsmedel till år 2020.

Enligt miljöborgarråd Katarina Luhr har flera Stockholmsskolor redan nått eko-målen.

– Det handlar mycket om att utbilda personal som i sin tur utbildar barnen om hur man får så lite matsvinn som möjligt. Det finns många positiva exempel. Akallaskolan har med ett målmedvetet arbete lyckades minska sitt matsvinn med 47 procent och med detta spara nästan 3.000 kronor i veckan. För det kunde de köpa mer ekovaror – så det går hand i hand, säger hon.

Att skolköken lagar mat av svinn tycker hon är en intressant tanke.

– Det låter jättespännande. Kan man undvika att mat kastas är det alltid en enorm miljövinst, men jag kan i nuläget inte säga att det är något som passar alla skolkök, säger Katarina Luhr.

Fakta. Så håller maten längre
 • Ha ordentligt kallt i kylen, 5+.
 • Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal, mycket håller längre.
 • Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre.
 • Köp gärna produkter med kortare datum om du vet att du ändå hinner använda dem innan de blir dåliga så slipper butiken slänga.
 • Källa: Konsumentföreningen Stockholm
Fakta. Allt fler vill ta vara på maten
 • Att ta vara på livsmedel som butiker tänkt kasta har de senaste åren blivit allt mer populärt.
 • I Stockholm finns flera organisationer som hämtar mat i butiker och gör någonting av det i stället för att det hamnar i soporna.
 • Daglivs skänker sitt matsvinn till hjälporganisationer. Samarbete med Föreningen Gullis och Ljusets änglar.
 • 2 Change delar ut mat som egentligen skulle kastas till behövande, bland annat ICA Nära i Kumla skänker mat till organisationen.
Fakta. Stadsdelarna med mest ekologisk skolmat
 • Skarpnäck 60%
 • Östermalm 49,7%
 • Södermalm 49,2%
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.