Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Räddade sin mor från vanvård på Vintertullen

Efter tre månaders mardröm på Attendos Vintertullen flyttade Bertil Stolt sin mamma Astrid till Katarinagården – som nu ska tas över av Attendo.
Efter tre månaders mardröm på Attendos Vintertullen flyttade Bertil Stolt sin mamma Astrid till Katarinagården – som nu ska tas över av Attendo. Foto: Thomas Karlsson
Bertil Stolt hittade sin dementa förlamade mamma avklädd på en madrass med avföring över hela kroppen. Blicken var skräckslagen och händerna knäppta i en tyst bön. Sköterskorna på Attendos Vintertullen hade bara stängt dörren. Nu ska Attendo ta över hennes nya boende i stadsdelen.

Bertil Stolt ägnar mycket av sin vakna tid åt sin mamma. Han kan inte lita på någon efter upplevelserna på Attendo cares Vintertullen.

I tre månader var mamman på Vintertullens äldreboende. Under den tiden hann hon vanvårdas så grovt att Bertil grät om kvällarna.

– Mamma är halvförlamad och gör på sig titt som tätt. Men de bytte aldrig blöja. Hon fick sitta med samma tills det började klia. Varje dag fick jag skrapa bort avföring från händerna på henne.

Vid ett annat tillfälle hade mamman suttit i sin bajsblöja hela dagen. När Bertil frågade varför fick han svaret att de inte hade tid att byta förrän efter middagen.

– Så de ville att mamma skulle sitta och äta i det skicket tillsammans med de andra vid matbordet

Till sist fick han nog och flyttade Astrid till ett annat äldreboende – Katarinagården. Han vågade inte berätta för personalen utan kom bara och hämtade henne.

– Jag var rädd för att de skulle utsätta mamma för repressalier.

Bertil Stolt får tårar i ögonen när han beskriver den värme han mötte på Katarinagården.

– Det var så varm stämning, så trevligt och fint. En underbar ledning som förde en öppen och ärlig dialog med de anhöriga och sina anställda. Mamma har trivts jättebra.

För ett år sedan fick han reda på att Katarinagården skulle upphandlas. I oktober i år kom chockbeskedet – Attendo ska ta över driften.

– Jag fick en chock. Den första tanken var: Hur lång tid har jag på mig innan jag måste flytta henne. Jag räddade mamma från vanvård men nu har de hunnit i kapp mig.

På Katarinagården finns en hel grupp med anhöriga som flyttat sina föräldrar från Vintertullen. Nu är de ordentligt oroliga.

– Attendo lovar guld och gröna skogar men håller ingenting. Det största intresset är att tillgodose riskkapitalisterna och aktieägarna, precis som Carema. Det finns en uppenbar risk att mamma kommer att vanvårdas igen.

Bertil Stolt har tittat på upphandlingen av Katarinagården.

– Företaget skryter med pub­aftnar och danskvällar, men det viktigaste för den gamle är att det finns någon som håller en i handen, någon som tröstar, någon som förstår när man gråter i förtvivlan. Att någon byter blöja på en och ser till att man är hel och ren och att man inte stoppar bajshänder i ansiktet. Hur mäter man det i en bedömningsskala? Det finns inte i avtalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.