Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raddningstjansten-avrader-fran-valborgseldar/

STHLM

Brandförsvaret avråder från valborgseldar

Bild 1 av 2 – Jag har aldrig varit med om att det har varit så här torrt i skog och mark så här tidigt på säsongen, säger Anders Dahlberg, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Thomas Löfqvist

Storstockholms brandförsvar avråder från eldning under valborg. Trots det planerar flera arrangörer runt om i Stockholm att tända eldar i samband med valborgsfiranden. I innerstaden hittar du minst fem ställen där du kan fira. 

Rätta artikel

Valborgsmässoafton innebär traditionsenliga eldar på flera håll runt om i Stockholm. Med hänvisning till det ovanligt varma och torra vädret för årstiden avråder Storstockholms brandförsvar från all eldning, även om länsstyrelsen inte har gått ut med något eldningsförbud. 

– Jag har aldrig varit med om att det har varit så här torrt i skog och mark så här tidigt på säsongen. Med tanke på detta avråder vi från all eldning eftersom det sprider sig väldigt lätt om det väl börjar brinna, säger Anders Dahlberg, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar. 

Trots räddningstjänstens uppmaning planerar många arrangörer att genomföra sina traditionsenliga firanden. Detta sker bland annat i Akalla by, Husby gård, Rinkeby, Sickla, Kärrtorp, Hägersten och Vårberg, vilket framgår av den karta som finns på Stockholms stads hemsida. I Vinterviken väljer man att frångå brasan, och satsar i stället på ett så kallat eldfat.

Mitt i rapporterar att arrangörer på sina håll har valt att fira utan brasa. I bland annat Stuvsta och Hökarängen har firandena ställts in helt och hållet, skriver lokaltidningen. 

Storstockholms brandförsvar har utökad beredskap under valborg, med både fler brandmän och extra resurser på ledningscentralen än en vanlig vardag. Personalen kommer bland annat att jobba i förebyggande syfte. 

– Vi brukar åka runt och titta att de som ansvarar för eldarna har rätt släckutrustning, samt att folk inte har lagt in saker i majbrasan som inte ska vara där. Det kan handla om bildäck och gasflaskor. En gång hade någon till och med slängt in ett kylskåp i majbrasan, säger Anders Dahlberg. 

När det kommer till släckutrustning rekommenderar Anders Dahlberg att vattenslangar med kraftfulla pumpar används, men även hinkar med vatten och pulversläckare.

– Man ska också se till att provtrycka vattenslangen innan man sätter igång och eldar. Dessutom rekommenderar vi att man använder sig av brandskyddsvakter, som på förhand har tydliga ansvarsområden. 

Om man trots avrådan väljer att arrangera en majbrasa har Anders Dahlberg några andra tips. Dels handlar det om att minska brasan för att i sin tur minska spridningsrisken, dels att avstå från att elda ris eftersom gnistbildningen då minskar. 

– Det är också bra att flytta brasan så långt bort från byggnader och skog som möjligt. Ett år vet jag också att man la in grus under brasan för att minska spridningsrisken.

Läs mer: Eldningsförbud inför valborgsmässoafton