Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raddningstjansten-om-stormen-vi-har-haft-tur/

STHLM

Räddningstjänsten om stormen: ”Vi har haft tur”

På söndagskvällen fälldes en tall och blockerade Gubbkärrsvägen i Nockebyhov i västra Stockholm.
På söndagskvällen fälldes en tall och blockerade Gubbkärrsvägen i Nockebyhov i västra Stockholm. Foto: Jessica Ritzén

Ansträngt, men under kontroll. Så sammanfattar räddningstjänsten dygnet efter att stormen Ciara drog in över Stockholmsregion.

– Vi har haft tur. Det har varit några skrubbsår och personskador, men inga dödsfall, säger Mikael Nygren, operativ chef.

Det har varit ett hektiskt dygn för Södertörns brandförsvarsförbund. Sedan söndagseftermiddagen har ett 70-tal larm kommit in i Stockholms södra kommuner.

– Det har varit tre gånger så mycket som under ett normaldygn, säger Mikael Nygren, operativ chef på förbundet.

– Det mesta är vindrelaterat. Det är träd som hindrar framkomsten på vägarna och andra lösa föremål. Vi har också haft några byggnadsställningar som nästan släppt.

Inför stormen tog räddningstjänsten in extra personal till ledningscentralen för att kunna hantera fler larm. I övrigt har följderna av stormen hanterats i normaldrift.

– Just nu är vi tillbaka i normalläge. Vi har inte speciellt många händelser som släpar efter gårdagen. Det mesta är åtgärdat, säger Mikael Nygren.

Runt 10.000 hushåll förlorade strömmen i Stockholmsregionen efter stormen Ciara. Värst drabbades hushåll på Ekerö, Nynäshamn och Vallentuna.

Just nu är drygt 300 av Ellevios kunder i länet fortfarande utan el. Prognosen är att strömmen ska vara tillbaka under dagen.

– Vi jobbar för fullt. Vi tog beslutet att inte göra reparationer på fältet när det blåste som mest av säkerhetsskäl. Arbetet låg därför nere under kvällen och en bit in på natten tills vindarna mojnade, säger Jonathan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Han menar att stormen på det stora hela varit lindrig.

– Relativt många har påverkats, men ganska få har haft längre avbrott. Vi har ungefär 600.000 kunder i Stockholmsregionen så det är många som klarat sig.

Även kollektivtrafiken klarade sig relativt bra undan Ciara, enligt Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

– Just nu har vi fortsatt problem med ett signalfel i Vega som påverkar pendeltågen mot Västerhaninge och Nynäshamn. Men det är oklart om det beror på vädret eller inte.

Trafikverket beräknar att felet ska vara åtgärdat under tisdagsmorgonen. Inga ersättningsbussar har satts in på sträckan. Claes Keisu råder resenärer att hålla ett öga på störningsinformationen genom SL:s hemsida.

Under söndagskvällen föll ett träd över en kraftledning i Huvudsta, vilket påverkade pendeltågstrafiken. Trädet kunde dock undanröjas under natten.

– Vi hade också träd på tunnelbanans gröna linje vid Ängbyplan, och spårhinder på både Saltsjöbanan och blåa linjen under söndagskvällen, men allt det där är avklarat, säger Claes Keisu.

Trafiken är också återupptagen på Roslagsbanan efter att ett av spåren mellan Östra Station och Djursholms Ösby varit utan ström under måndagsmorgonen.

Läs mer: Ovädret stoppar Slussens guldbro - fast i Sydeuropa