Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Radonsaneringen klar – 700.000 böcker kan lånas ut igen

Arkiven i Stockholms stadsbibliotek som varit stängda sedan 2013.
Arkiven i Stockholms stadsbibliotek som varit stängda sedan 2013. Foto: Magnus Hallgren

Nu är radonsaneringen klar – till hösten öppnar Stockholms stadsbibliotek sitt stora bokmagasin efter tre år bakom stängda dörrar.

Det var i augusti 2012 som larmet gick. Luften i Stadsbibliotekets magasin innehöll alltför höga halter av gasen radon och stängdes därför. Minst 700.000 böcker blev då ”fångar” bakom de låsta dörrarna.

Det handlade framför allt om äldre smalare litteratur som inte efterfrågas så ofta.

– Vi räknar med att ungefär tio procent av de böcker som beställts eller efterfrågats under det senaste året står i magasinet och har alltså inte kunnat lånas ut, sade Anna Wåglund till DN i oktober 2013.

Men nu är alltså radonsaneringen klar och halterna ligger långt under gränsvärdet på 200 becquerel per kvadratmeter – detta från att som mest ha överstiget 5.000 becquerel per kvadratmeter.

Öppningen sker dock inte förrän till hösten. Arbetet med saneringen kommer att beskrivas och presenteras under en presskonferens på onsdag förmiddag på Stadsbiblioteket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.