Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-bada-tva-praglas-av-omradet-vi-vaxte-upp-i-trots-det-skiljer-vi-oss-at/

STHLM

Raffaella Lindström: Båda två präglas av området vi växte upp i, trots det skiljer vi oss åt

Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna” på Folkets hus i år. Foto: Sören Vilks

Sveavägen 00.22. 

”Hur skulle du beskriva mig”? 

Hon tar en ny klunk från det röda vinglaset. Min vän lutar sig mot fönstret som är intill henne. Det bruna, axellånga håret faller över hennes kind. Utanför baren lyser lamporna från en ambulans som kör i hög fart. Sveavägen är naken och tom i natt, men ljuset väcker mig till liv igen. Jag kvicknar till och försöker komma på vem min vän egentligen är.

Vi har känt varandra sedan vi var åtta år gamla. På den tiden bodde båda två i betongkvarteret Granängsringen, som ligger i Tyresö. Ett mediokert lägenhetskomplex där majoriteten av invånarna sällan lämnar centrum. Nu under hösten satsar kommunen på att göra området tryggare. Ett initiativ som egentligen var aktuellt redan under 90-talet. 

Båda två har vi präglats av området vi växte upp i. Trots det skiljer vi oss åt. Min vän hungrar efter nya erfarenheter. Jag längtar efter trygghet och stillhet. Hon har alltid varit först med att testa nya trender, resa till främmande länder eller beskriva en radikal bild av verkligheten. Det spelar ingen roll hur obekväm eller riskfyllt erbjudandet är. Det okända lockar min vän. 

När jag tittar på henne slår det mig att hon är väldigt lik Lila - flickan i den italienska bokserien ”Min fantastiska väninna”. Jag påminner snarare om karaktären Elena. Hon följer Lilas märkliga upptåg med en konstant nyfikenhet. Det behövs fler människor som min vän - personer som utmanar de fyrkantiga ramarna i mitt liv. 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och beskriver sin väninna på det här sättet. Läs även hennes krönikor om ögonblicket hon skaffade glasögon eller om det bisarra i att få tillbaka en stulen mobil för att personen fyller år samma dag som dig.