Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-efter-fyra-dagar-i-fjallen-vill-hela-mitt-vasen-tillbaka-till-vasastan/

STHLM

Raffaella Lindström: Efter fyra dagar i fjällen vill hela mitt väsen tillbaka till Vasastan

Cityterminalen 22.16.

Rätta artikel

Jag är ett asfaltsbarn. 

Med två svarta kängor hoppar jag raskt ner från bussen som har tagit mig från fjällen till huvudstaden. I nio timmar har jag färdats genom Sverige och sett både småorter och större städer. Under resans gång blev jag förälskad i tätorten Järvsö. De gamla trähusen vittnar om en annan tid än bostäderna i Stockholm vanligtvis speglar. Dessutom doftar luften renare och friskare. Trots det saknar jag asfalt och bortglömda kvitton som tappas och blåser med vinden längs knökfulla gator. 

Efter fyra dagar i fjällen vill hela mitt väsen tillbaka till lägenheten i Vasastan. Kroppen känner sig rastlös trots att dagarna har spenderats i slalombackar. Jag mår som en stereotypisk stockholmare när jag nu erkänner att tystnaden i fjällen tar kål på mig. Bilar som tutar, sorlet av människor och doften av öl från uteserveringarna är en del av mig. På både gott och ont. 

De olika delarna av Stockholm går att jämföra med olika tidsperioder i mitt liv. Mer eller mindre identifierar jag mig med olika stadsdelar. Utsikten från Liljeholmsbron representerar min barndom när jag gick över bron till Högalidsskolan. Väl i skolan vantrivdes jag, men utsikten över vattnet var oslagbar. Götgatan är mina tonårsår som präglades av flertal besök längs Södermalms olika barer och nattklubbar. En gång i tiden drömde jag om att arbeta inom indiescenen som artistbokare. 

I dag längtar jag till Vasastan och lägenheten i gamla Sibirien. Ungefär två år sedan tog jag de första flyttlådorna till ettan på fjärde våningen. Jag hade knappt tagit ett fotsteg på Odenplan eller Rådmansgatan innan flytten. Vasastan påminde mig om tandläkarbesök eller platsen där buss fyra går ifrån. 

Nuförtiden avgudar jag Sveavägen där bilarna sveper förbi mig och min röda cykel. Längs gatorna ligger barer med öldoft och om jag fortsätter trampa över Västerbron hamnar jag till slut på Liljeholmsbron. Där allt började. 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och spelar ”Asfaltsbarn” med Magnus Uggla när hon längtar efter Stockholm. Läs även hennes krönikor om SJ:s inte så särskilt smarriga gräddhylla och skambeläggandet av kvinnor som äter, dricker och röker