Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-fa-manniskor-tycker-om-oss-djurfobiker/

STHLM

Raffaella Lindström: Få människor tycker om oss djurfobiker

Foto: Martina Holmberg/TT

Hornsgatan 20.04.

Det luktar instängd, fuktig matta i lägenheten. Men ljud avslöjar att det är något annat som doftar. I vardagsrummet skäller en hund. Det går en ilning genom kroppen där jag står i hallen.

”Det här är världens snällaste hund”. 

Så fort du säger den meningen hamnar du på min utelista. De fyrbenta varelserna är allt utom snälla i mina ögon. Just i kväll skulle jag möta min väninnas nya pojkvän för första gången. 

Vi hade planerat att äta ugnsbakade grönsaker och pimpla vin på hans balkong. Mysigt. Men när det visar sig att han har en långhårig schäfer får han direkt minuspoäng av mig. En människa har bara en chans att göra ett bra första intryck, visst är det så?

När jag är fyra år blir jag jagad av en hund i skogen. Vid tio års ålder försöker min farbrors rottweiler hoppa över staketet för att hälsa på mig. Den kastar sig mot stängslet som en studsboll. Få människor tycker om oss djurfobiker. Framför allt när rädslan övergår till missaktning för varelsen. Till mitt försvar kompenserar jag genom att tycka om små barn. 

Tankarna försöker snabbt komma på hur jag kan lämna lägenheten med värdigheten i behåll. Att tvingas berätta att jag är rädd för både hundar, och alla andra samtliga djur på den här planeten, känns inte aktuellt. 

Till slut frågar kompisens pojkvän vad jag sysslar med. Jag har varken tagit av mig mina kängor eller den knallröda jackan. Skottet är avfyrat och nu gäller det att sträcka på ryggen. Härmed erkänner jag att jag tycker att djur är överskattade. Nu är det jag som hamnar på utelistan. 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och har bara tyckt om en enda hund genom åren. Det är en terapihund som hon träffade för två år sedan för att råda bot på fobin. Dock hjälpte inte behandlingen helt och hållet. Läs även krönikan om hennes far italienaren och om hur raggningsförmågan lämnar kroppen när man blir förälskad.