Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-for-tva-sekunder-sedan-flog-det-en-plastmugg-med-norrlands-guld-over-mig/

STHLM

Raffaella Lindström: För två sekunder sedan flög det en plastmugg med Norrlands guld över mig

Tele2 arena 19.00.

Raffaella Lindström
Rätta artikel

En närgången doft av öl ligger i luften. För två sekunder sedan flög en plastmugg med Norrlands guld över både mig och övriga som står i hejarklacken. När bollen går i mål jublar alla i kör. Mörka röster sjunger i takt att deras lag är bäst. 

Fotboll har aldrig legat i mitt intresse. Trots att min italienska pappa försökte få mig att sparka boll som barn. Jag minns att han skrek rakt ut i luften när Italien vann VM 2006. Själv suckade jag och la mig tidigt den kvällen.

I motsats till mig är min pojkvän ett passionerat fotbollsfan. Han har aldrig missat en match och bär alltid sin laghalsduk med stolthet. Och vad gör man inte för kärleken?  Känslorna är tillräckligt starka för att han ska lyckas släpa med mig på en match.

Väl på plats sjunger människor i alla åldrar medan parketten skakar när folk hoppar upp och ned samtidigt. Blickarna följer bollen. Själv lutar jag mig mot närmaste vägg och bevakar dramatiken framför mig. Machokultur, svordomar och våld är något som präglar min bild av evenemangen. Men helt plötsligt svävar tankarna iväg till kvällen då jag såg Iggy Pop på Gröna lund.

När första låten spelades ropade jag rakt ut i publikhavet. Längst fram vid kravallen sjöng tusentals besökare med i raderna. Varje mening satt perfekt och snart bildades det en känsla av samhörighet. När publiken bakom mig tryckte sig närmare kändes det som att vi blev en och samma person. 

Längre bak började två personer att bråka när någon försökte trängas. Blickarna vände sig för en kort stund mot konflikten. Men fort byttes de arga rösterna ut mot gitarriffet inför nästa låt. 

Medan min pojkvän köper ett årskort för fotbollsmatcher lägger jag pengarna på konsertbiljetter. När jag ser fotbollsanhängare bilda en samhörighet, genom ramsorna och sporten, slår en fråga mig. Är vi verkligen så olika varandra? 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och behöver be sin pojkvän om ursäkt för hennes fördomsfulla bild av fotbollsmatcher. Läs även hennes krönikor om den skräck som kickar in när hon förlorar sin mobil och att fira jul på krogen.