Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-jag-vanhedrar-julafton-sitter-pa-en-sjaskig-bar-i-stockholm/

STHLM

Raffaella Lindström: Jag vanhedrar julafton på en sjaskig bar i Stockholm

Rådmansgatan 00.00. 

Rätta artikel

Att fira jul på krogen är sorgligt. Det är åtminstone vad jag har intalat mig alla dessa år. Trots det målar jag läpparna röda och rör mig mot Rådmansgatan när tolvslaget närmar sig. 

I Vasastan är det rockmusiken som sätter sin prägel på julen. Istället för att spela Silent Night brölar Metallica ut sina toner på en av Rådmansgatans stora nattklubbar. Det doftar cigaretter från uteserveringen. Tre tjejer med tuperat hår sneglar mot männen med de mörka bilarna utanför staketet. Svarttaxichaufförerna ser ut att frysa när de kurar ihop sig i jackorna. Det har förmodligen varit ont om kunder under kvällen. 

Trots att stämningen är på topp skaver något i mig. Jag vanhedrar julafton genom att sitta på en sjaskig bar i Stockholm. I vanliga fall åker jag hem efter familjefirandet, men i år var det något som drog mig till rockmusiken. 

Väl inne på puben finns det inget tecken på att det för mindre än en timme sedan var julafton. Dansgolvet är fullpackat och det går knappt att ta sig fram till baren. Längs de tiotal borden som fyller lokalen är det framför allt män som befinner sig här. 

Direkt börjar jag fundera över varför de är ensamma och utan familj. Å andra sidan behöver en människa inte vara ensam för att fira jul på dansgolvet. Det finns en frihet i att slippa julstressen och kunna lyssna på vilken musik du än vill.  Eller vad tror ni? 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och avskyr Metallica. Men på julafton passar bandet förvånansvärt bra.