Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/raffaella-lindstrom-vart-ar-sverige-pa-vag-egentligen/

Sthlm i mitt hjärta

Raffaella Lindström: ”Vart är Sverige på väg egentligen”?

Rågsved 22.32.

Varje kväll slutar på samma sätt för mig. Hur tråkigt det än må låta är jag väldigt nöjd med den rutinen. Jag vilar huvudet på sängkudden. Sedan låter jag mobilen lysa upp det nedsläckta sovrummet.

Som vanligt fastnar jag på Facebook. Det gör jag även den här kvällen. Med snabba fingrar trycker jag mig in på de lokala bostadsgrupperna – som vänder sig till invånare i särskilda förorter. Genom åren har jag blivit medlem i flera av dem. Alla är geografiskt utspridda över hela Stockholm. 

Vissa delar med sig av sina bilder på solnedgången. Andra skriver ett inlägg och tackar för hjälpen med att återfå sina borttappade bilnycklar. Grannsämjan får mig att börja le. 

Ju längre ner jag bläddrar i flödet desto mindre blir det där leendet. Spelar grannen för hög musik? Borde de boende i huset lära sig att källsortera ordentligare? Kissar grannens hund i din trädgård?

Det spelar ingen roll vad inlägget handlar om. Oavsett vad svarar någon alltid på inlägget med följande fråga: 

”Vart är Sverige på väg egentligen”?

I bland är den oproportionerliga ilskan underhållande. Andra gånger blir jag ledsen, till exempel när vissa skriver att nackskott är en lämplig bestraffning. Just den här kvällen lyser jag upp av den senaste kommentaren på ett av inläggen.

Den lyder ungefär så här:

”Sluta överdriv”! 

Raffaella Lindström är reporter på Dagens Nyheter och är medlem i ett tiotal bostadsgrupper. Hon älskar byskvaller. Läs även hennes krönikor om när badrumsvattnet luktar surnad grädde eller identitetskrisen som uppstår på avsmakningsrestauranger.