Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ragn-Sells bjöd 35 procent lägre på sophanteringen

När Ragn-Sells tog över sophämtningen i Stockholm lade sig företaget 35 procent under konkurrenten Sita. Enligt kommunen går det inte att säga nej till lägsta budet. Men det stämmer inte, enligt flera experter.

Många hushåll i Stockholm har inte fått sophämtning sedan nyår, efter att staden bytt entreprenör. När Stockholm Vatten upphandlade sophämtningen i våras var det första gången flera företag bjöd på kontraktet, och därför förlorade Sita som tidigare skött den bottentömda hämtningen åt staden kontraktet.

I upphandlingen skulle anbudsgivaren lämna pris per behållare, och räkna med hämtning, tömning och bortforsling.

Av tilldelningsbeslutet framgår att Ragn-Sell bjöd under Sita med 35 procent. Sita var beredda att ta på sig uppdraget för 1,3 miljoner kronor per månad, medan Ragn-Sells lade sig på 858.000 kronor. Nu har Ragn-Sells stora problem att utföra uppdraget, bland efter att bilarna som hämtar soporna har fabrikationsfel, och sophämtningen ligger efter i flera stadsdelar där sopor ligger i drivor. Men enligt kommunen fanns inget som talade för att Ragn-Sells inte skulle klara uppdraget, trots det låga priset.

Läs mer: Sopkaos i staden med ny entreprenör

– Till Ragn-Sells kostnadsbild hör att de räknat med att använda samma fordon två gånger per dag, och då kan de självklart gå ner i pris, säger Katarina Johansson, ansvarig för insamling av hushållsavfallet på Stockholm Vatten.

Kommunen pekar på att Ragn-Sells i övrigt uppfyllde alla krav som ställdes i upphandlingen, på samma sätt om Sita.

– Enligt lagen om offentlig upphandling är vi tvungna att gå på lägsta bud, även om vi skulle vilja något annat, säger Katarina Johansson.

Men lagen om offentlig upphandling ger även utrymme för andra kriterier än att det lägsta priset ska gälla för att få kontraktet.

– Den uppgiften förekommer ofta att det lägsta priset avgör, men det finns även andra sätt att lägga upp en upphandling. Det är inte alltid så att man måste upphandla till lägsta pris, säger Emma Regnér, kansliråd och sakkunnig på lagen om offentlig upphandling på finansdepartementet.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger också att det inte är helt sant att en myndighet är bunden av det lägsta priset.

– Det är en massa olika faktorer som kan vägas in. Stockholms stad har ju en del erfarenhet av upphandlingar, så det borde ju staden känna till, säger Olle Lundin.

Lagen ger även utrymme för myndigheter att välja bort ett anbud som verkar onormalt lågt.

I det här fallet har Ragn-Sells lagt sig 35 procent under konkurrenten Sita.

– Då måste anbudsgivaren förklara sig. Det tyder på att de har något fiffigt sätt att hämta sopor som ingen annan kommit på.

Olle Lundin pekar också på att det i fallet med sophämtningen i Stockholm är andra saker som fallerat.

– Här verkar de ju inte ha kapacitet att leverera, så då rör det sig ju om avtalsbrott. Då är det bara att skicka ut dem, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.