Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Raketer sköts mot väktare

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Ungdomar som skjuter raketer mot varandra eller mot andra människor. Förstörda rutor och skrämda flanörer. ”Nyårsfirandet” i Stockholm har redan gått över styr på flera håll.

Trots en åldersgräns på 18 år har polisen i och runt Stockholm haft fullt upp med att förhindra att någon ska komma till skada när minderåriga riktat raketerna mot andra eller kastat smällare mot intet ont anande personer.

– I Bagarmossens centrum lät några ungdomar en femåring hålla i raketen när de tände på, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

Trots att det ännu är många timmar kvar till nyårsafton har de senaste dagarna varit fyllda av raketer och smällare i Stockholmsområdet. Trappuppgångar, containrar och avgasrör till bilar har varit några av de platser som smällarna har fått brisera.

Under söndagen fick polisen ta emot en lång rad samtal och anmälningar från hela länet. I Sigtuna sköt ungdomar raketer mot folk som handlade i Rosersbergshallen och Hovsjö i Södertälje sköt andra ungdomar raketer mot passerande bussar och även mot varandra.

Gröndalsskolan fick fönsterrutor sönderskjutna och vid Sätuna förskola i Märsta sköt ett par gäng ungdomar raketer mot varandra. Inne på Norsborgs tunnelbanestation fick andra ungdomar för sig att skjuta raketer och kasta smällare mot ordningsvakter.

– Vi har fått en lång rad larm från Stockholmsområdet och det är för eländigt att unga kommer över raketer och smällare när det är 18-årsgräns på att få köpa dem. Ansvaret ligger på föräldrarna, man får inte köpa och överlåta fyrverkerier och smällare, säger Albin Näveberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.