Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rakhmat Akilov fortsatt häktad för terrordådet i Stockholm

01:33. Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som dödade fem personer på Drottninggatan. I dag omhäktades han av Stockholms tingsrätt. Hans advokat har yppandeförbud men sa att över 1000 förhör av hållits i fallet.

Över tusen förhör har hållits — men utredningen om terrordådet på Drottninggatan är långtifrån färdig.
Nu omhäktas den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov.

 

Rakhmat Akilov, 39 år, deltog i häktningsförhandlingen via videolänk från Kronobergshäktet. Han hade odlat ett litet skägg och såg tärd ut där han satt inklämd vid ett litet bord i Kriminalvårdens gröna kläder.

Häktningsfrågan prövades bakom stängda dörrar med hänvisning till sekretess.

Vid förhandlingens slut, när åhörarna åter fick närvara i salen, höjde Akilov sin hand och vinkade med tom blick in i kameran.

Två månader har gått sedan dådet där fem personer dödades och 14 blev allvarligt skadade när en lastbil körde in på Drottninggatan i Stockholm.

Enligt polisen pågår utredningen med "full intensitet".

– Det har hållits cirka 1.200 förhör, vi har cirka 100 övervakningsfilmer och filmer från mobilkameror och liknande som är under bearbetning. Vi undersöker även om det finns andra medgärningsmän, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström.

Han kommenterar inte motivbilden. Uppgifter om att Akilov hade kopplingar till terrorgruppen IS har inte bekräftats. Hans identitet utreds fortfarande.

Hur samarbetsvillig är han?
– Han deltar i förhör, det är allt jag kan säga, säger Hans-Jörgen Hanström.

Förutom Akilov har två personer varit anhållna och 15 hämtats till förhör. Samtliga har avförts från misstankar.

Ny dag för att senast väcka åtal blir tills vidare den 6 juli. Utredningen väntas dock pågå längre än så, varför fler häktningsförhandlingar är att vänta framöver. Polisens bedömning är att ett åtal kan komma framåt årsskiftet, plus minus ett par månader.

Att det tar så lång tid beror på att det är många drabbade och på att brottsplatsen är så stor.

Tidigare när Rakhmat Akilov har omhäktats har det skett utan förhandling, vilket är möjligt om den misstänkte samtycker. Men den här gången ville domstolen pröva frågan i en förhandling. Rakhmat Akilov vill få ta del av nyheter och efterfrågade detta under förhandlingen, men domstolen sade nej.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.