Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rakna-med-storningar-nar-hundratals-vagarbeten-drar-igang/

STHLM

Räkna med störningar när hundratals vägarbeten drar igång

Runt 500 arbeten som påverkar Stockholms trafik är inplanerade i sommar. Foto: Janerik Henriksson/TT

I sommar får trafikanter och bussresenärer räkna med störningar när flera vägarbeten runt om i Stockholmsområdet ska genomföras. I de centrala delarna fortsätter bland annat upprustningen av Vasagatan och i Nacka kommun ska en ny gång- och cykelväg byggas.  

Stockholms stad uppger att omkring 500 trafikpåverkade arbeten genomförs i sommar. Det kommer att påverka både bil- och busstrafik, med risk för köer och förlängda restider som följd.

Ett av de större arbetena genomförs på Vasagatan i centrala Stockholm. Arbetet inleddes redan förra året och planeras pågå fram till år 2021. 

– Vi bygger om Vasagatan genom att bredda trottoarerna, plantera träd och bygga en upphöjd cykelbana. Det är ett stort jobb som görs i flera etapper. Den etapp som genomförs i år väntas vara slutförd i oktober. Under tiden kommer det att vara begränsad framkomlighet på delar av sträckan, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Stockholms stads trafikkontor. 

Även på Flemminggatan kommer det att råda begränsad framkomlighet mellan Norra Agnegatan och Kungsbroplan då fjärrvärmeledningar ska repareras. Under tiden kommer bilister och cyklister att få dela på ett körfält i vardera riktningen. 

Även på Stadsgårdsleden kommer det att bli besvärligt. Där ska gång- och cykelbanan mellan Fotografiska museet och Tegelviksslingan breddas. Projektet väntas vara färdigt någon gång i augusti. 

– Sedan ska vi inte glömma bort Slussens fortsatta ombyggnad, vilket också påverkar trafiken. Därtill har vi även evenemang som Stockholm Pride och Stockholm Marathon som kommer att påverka trafiken tillfälligtvis. Anledningen till att vi lägger fler arbeten på sommaren är för att det är färre trafikanter, men också för att det brukar vara bättre väder. Det är svårare att jobba om det snöar, säger Malinda Flodman.  

Men det är inte bara Stockholms stad som genomför vägarbeten. Trafikverket utför bland annat arbeten vid Kvarnholmen på Värmdöleden, på Huddingevägen söder om Tullinge, och på E4 vid Kungens kurva. 

Dessutom kommer Nacka kommun bygga om Mensättravägen i Orminge, där en ny gång- och cykelväg ska anläggas. Vid Sickla industriväg byggs separerade och enkelriktade gång- och cykelvägar och en ny stadsgata ska växa fram. 

– Nacka kommun utvecklas och har som mål att växa med 20.000 bostäder och 15.000 arbetsplatser fram till 2030. Målet är att skapa en hållbar och säker trafikmiljö för alla trafikanter, säger Bengt Stenberg, chef för trafikenheten Nacka kommun, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Turistguider oroas av trafikkaos i Stockholm

Läs mer: Besvärlig sommar väntar för tunnelbanans resenärer 

Läs mer: Nu stängs gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen av