Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 20:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ranet-i-vastberga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rånet i Västberga

På onsdagsmorgonen rånades G4Ss värdedepå i Västberga. Detta har hänt.

15.51. Kammaråklagare Leif Görtz, vid internationella åklagarkammaren, utsågs att leda förundersökningen.

15.19. Rånarna bar masker då de slog till mot Västberga.

15.14. En person uppges vara frihetsberövad. Personen greps under dagen i en av Stockholms förorter. Senare under dagen frihetberövades ytterligare en person. Senare framkom det dock att ingen av personerna hade något med rånet att göra.

15.06. 21 personer fanns i värdedepån då rånarna slog till.

14.52. G 4 S har nu på eftermiddagen fått tillgång till värdedepån. "Vi har precis fått komma in i byggnaden, så vi håller på och säkrar upp så att vi ska komma i gång med verksamheten. Polisen arbetar fortfarande i lokalerna, men vi kan jobba i dem", säger Thomas Wiik, marknads- och försäljningschef på G 4 S Cash Services, till TT strax före klockan 15.

14.40. Polisen har definierat rånet i Västberga som en så kallad särskild händelse. Det betyder att brottet inte kan lösas i den ordinarie polisorganisationen i det distrikt där brottet begicks utan man tar in poliser från hela länet.

13.41. G4S skriver i ett uttalande på sin webbsida att angriparna kom undan "med en obekräftad summa pengar". "Vi gör allt vi kan för att hjälpa polisen med sin undersökning", skriver företaget och utlovar "en stor belöning" för information som leder till att brottet klaras upp och att de stulna pengarna kommer till rätta.

13.39. Den bomb som hindrade polisen från att använda sina helikoptrar i hangaren i Myttinge var en attrapp, bekräftar polisens insatschef Anders Jansson för TT.

13.36. DNA kan hittas, tror polisprofessorn Leif GW Persson som också säger att rånarna har "mycket hög kompetens".

12.56. Mycket talar för att det rör sig om en insiderkupp, säger en polischef i hög befattning till TT. Han vill vara anonym eftersom han är direkt inblandad i eftersökningarna.

12.51. Helikoptern kan ha landat flera gånger tror polisen efter att man sammanställt flera vittnesuppgifter.

12.42. Bombtekniker arbetade fortfarande vid polisens flyghangar i Myttinge, på Värmdö. Enligt polisens presstalesman förberedde teknikerna spränging av den misstänkta bomb som placerats vid hangaren. Samtidigt sammanställde polisen alla de vittnesuppgifter som inkommit under förmiddagen.

11.49. Polisens tekniker konstaterade vid 11.30-tiden att den påträffade rånarhelikoptern inte var apterad med sprängmedel. Därmed kan polisen intensifiera arbetet med att säkra spår efter rånarna i den, uppgav TT.

11.46. Polisprofessorn Leif GW Persson uppskattar att rånarna kan ha kommit över 1 miljard kronor.

11.19. Polisen uppger för TT att man inte kom upp på taket för att stoppa rånarna som var på väg att fly med hjälp av helikoptern.

10.50. Det var efter ett tips från privatpersoner om att en misstänkt helikopter varit synlig i området som den första polispatrullen upptäckte helikoptern på marken omkring klockan 8.15.

10.41. En eller flera av rånarna har troligen militär träning och bakgrund, enligt en poliskälla.

10.15. Personalen som arbetade på värdedepån då rånarna slog till får stöd av krishanterare.

10.10. Strax före klockan tio kom kraftigt beväpnad polispersonal till platsen kring den helikopter som tros ha använts vid rånet. En polishelikopter cirklar hela tiden över skogspartierna kring Rönningesjön i Täby.

09.43. Den nationella insatsstyrkan, Stockholmspoilsen och GOB-gruppen inleder samarbete. GOB-grupperna, grov organiserad brottslighet, är polisens stora satsning mot den grova organiserade brottsligheten. De startade sin verksamhet den 1 september.

09.38. Polisen uppger att man inte har några misstänkta för värderånet. Gärningsmännen söks bland annat i kretsen av kriminella som har flygcertifikat eller kan tänkas ha kopplingar till personer som har certifikat för helikopter.

09.00. Polisen har spärrat av ett område mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Täby. Vid kanten av ett fält, mellan några skogsdungar, står den vitfärgade helikoptern, rapporterar TT:s medarbetare på platsen. Helikoptern verkar inte vara bränd eller skadad, vad man kan se. I skogsområdet runt omkring söker civila poliser. Flera av polisens tekniker finns på plats.

08.33. Polisen uppger att den stulna helikoptern troligen hittats vid Skavlöten i Arninge norr om Stockholm.

08.23. Polisen söker efter rånarena vid sjön Aspen, i Täby och i Sollentuna, norr om Stockholm.

08.15. Polisens helikoptrar på Myttinge är inte skadade.

08.06 Det fanns personal på plats i byggnaden, skriver TT. De har berättat att tre-fyra personer hade firat sig ner från en vit helikopter och detonationer har hörts, så förmodligen har rånarna sprängt eller skjutit sig in i lokalerna.

07.56. Roslagens helikopterflyg bekräftar att en helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger stulits under natten, uppgav TT.

07.53. Flygledningen ser inte den vita helikoptern som tros flyga mycket lågt för att undvika att synas på radarn.

07.29. Polisen genomsöker värdedepån i Västberga och konstaterar att inga rånare finns kvar i byggnaden.

07.12. Det är första rånet i Sverige som genomförts med helikopter. Den vita helikoptern är privatägt.

07.00. Ingen person uppges vara skadad. Anställda hörs av polisen och man konstaterar att polishelikopterhangaren i Myttinge utsatts för ett bombhot.

06.43. Hela området kring G4S anläggning i Västberga har spärrats av och polisen har upprättat en ledningscentral vid en bensinstation i närheten, skriver TT. Ett stort antal poliser, hundpatruller och en akutbil har samlats där.

En polis på plats berättar för TT:s reporter att rånarna har landat på taket med helikoptern och med hjälp av släggor eller något liknande slagit sig in genom taket.
06.24. Polisen misstänker att polishelikoptrarna på Myttingen på Värmdö utsatts för sabotage. Den vita helikoptern lämnade Västberga i hög hastighet på låg höjd, flög först söderut och vände sedan norrut.

06.09. Polisen helikoptrar har inte kunnat lyfta, uppger Södermalmspolisen för TT. Den helikopter som misstänks ha varit inblandad i rånet har lämnat Västberga. Larmet om attentatet kom klockan 05.19.

05.55. Ett ögonvittne uppger för Wighs nyhetscentral att pengar hissas upp i helikoptern. Flera källor säger till Aftonbladet.se att helikoptern landat på taket och att minst två personer gått in i byggnaden.

05.49. Enligt stationsbefälet på Södertörnspolisen ska nationella insatsstyrkan vara på väg. Stationsbefälet vid Söderortspolisen, som har sitt kontor i Västberga, säger att fler kraftiga smällar har hörts och att en vit helikopter hovrar över anläggningen.

05.43. Flera kraftiga smällar rapporteras från vaktbolaget G4S värdedepå i Västberga i Stockholm. En helikopter hovrar över området, enligt polisen, skrev TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.