Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-16 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rappare-frias-for-uppmarksammad-dodsskjutning/

STHLM

Rappare frias för uppmärksammad dödsskjutning

Det var i oktober som en död person hittades utanför Knivsta av en person som rastade sin hund.
Det var i oktober som en död person hittades utanför Knivsta av en person som rastade sin hund. Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

En död person hittades utanför Knivsta i oktober förra året – och en svensk rappare misstänktes senare för att ha tagit livet av mannen med ett pistolskott. 

Men nu frias artisten från misstankarna om mord. Samtidigt döms tre andra personer för brott mot griftefriden.

En manlig svensk rappare frias för ett uppmärksammat misstänkt mord som inträffade i oktober förra året. En 26-årig man hade dött genom ett pistolskott mot huvudet.

Dödsskjutningen skedde i Nacka. Därefter forslades kroppen till Knivsta där den dumpades utomhus vid en gård i Ledinge i Knivsta kommun. Kroppen hittades sedan av en privatperson som var ute på promenad med sin hund. Personen som hittade kroppen har berättat för DN att den låg på en gräsmatta bakom ett garage.

Några timmar senare greps flera personer i en lägenhet i Gävle, drygt 13 mil norrut från fyndplatsen. Åtta personer hämtades in till förhör och fem av dem anhölls skäligen misstänkta för mord. En av dessa var rapparen. 

Åklagaren har beskrivit att mordet troligtvis utfördes den 11 oktober. 

– Vi tror att kroppen flyttades till den platsen där den hittades dagen därpå, har åklagaren Tomas Malmenby sagt tidigare till DN. 

Utredningen pekade på rapparen, som häktades den 6 november förra året. Han har genomgående nekat till brott.

Åklagaren menade att rapparen hade skjutit det dödande skottet mot mannen, men han hade inte kunnat presentera något tydligt motiv till det påstådda brottet. Därför menade åklagaren att det var möjligt att artisten genom oaktsamhet hade skjutit 26-åringen i ett ”drogpåverkat tillstånd”. 

Nu friar Nacka tingsrätt rapparen från misstanken om mord alternativt grovt vållande till annans död. I domen framgår det att en person kopplad till händelsen vid flera tillfällen har påstått att det var just rapparen som avlossade skottet, men att det var en ”tragisk olyckshändelse”. I rätten tog personen tillbaka det påståendet och hävdade i stället att det var en annan, inte identifierad, person som ska ha avlossat skottet av misstag. 

Tingsrätten bedömer att den nya förklaringen är en efterkonstruktion och att delar av den beskrivning av händelseförloppet som har getts i rätten har varit i princip obegriplig. Domstolen konstaterar att det finns en rad omständigheter som ”i varierande grad” talar för att rapartisten sköt 26-åringen, men att det sammantaget sett inte går att utesluta någon annan förklaring. Därmed frias rapparen. 

Han döms dock samtidigt för narkotikabrott och ringa vapenbrott. 

Tre andra personer döms för brott mot griftefriden i samband med att de ska ha transporterat den döda kroppen till Knivsta och bland annat försökt tända eld på den. 

Ytterligare en person frias från misstanken om skyddande av brottsling i samband med händelsen. 

Ämnen i artikeln

Nacka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt