Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rapport: Maktskiftet i landstinget ledde till att NKS blev dyrare

Other: Alexander Mahmoud

När alliansen tog över Stockholms landsting 2006 drev man genom finansieringsmodellen OPS för Nya Karolinska sjukhuset, trots att den redan mer eller mindre nobbats två gånger. Mindre öppna processer, fler konsulter och ökade kostnader blev resultatet, enligt en delrapport som presenterades på fredagen. 

Delrapporten, som bland annat tittat på hur det kom sig att man valde den kritiserade finansieringsmodellen OPS (Offentlig-privat samverkan) för Nya Karolinska Sjukhuset, pekar på att det var ett ideologiskt motiverat beslut – Alliansen drev frågan om att tillåta privat finansiering, efter att ha fått majoritet i landstinget 2006.

”Resultaten från det andra delprojektet visar att OPS i huvudsak var en politiskt driven idé och att maktskiftet i landstinget 2006 blev avgörande för att OPS-alternativet valdes, trots att det mer eller mindre hade avskrivits i två tidigare utredningar.” skriver utredaren professor Göran Sundström på Stockholms universitet, som fått uppdraget att granska hela NKS-affären.

Läs mer: Barn i behov av intensivvård fastnar på akuten på Karolinska 

OPS går ut på att privata bolag lånar upp pengar, bygger åt offentlig sektor, och även står för driften under lång tid. Betalningen sker i efterhand som en årlig avgift, som avbetalning.

Den nya politiska ledningen skapade också en relativt självständig arbetsgrupp för NKS-frågan. Det ledde till mindre insyn och flitigt användande av konsulter, enligt Göran Sundström. Konsulterna styrde in finansieringen på OPS.

”I konsultrapporterna presenterades främst fördelar med och motiveringar till att välja OPS. I den meningen kom anlitandet av konsulterna i praktiken kanske inte i första hand att handla om att förutsättningslöst utreda olika upphandlingsalternativ utan snarare om att legitimera OPS-alternativet”, skriver Göran Sundström.

Den ansvariga enheten anpassade sig också efter de politiska signalerna som förespråkade OPS. 

OPS har använts i Storbritannien, bland annat för att bygga sjukhus, och där visat sig leda till avsevärt högre kostnader.

Läs mer: Experter: Regeringens granskning av Karolinska kan strida mot grundlagen 

Irene Svenonius, finanslandstingsråd för (M) kommenterade rapporten på fredagen. 

– Denna forskningsrapport visar att både vi moderater och alla andra som deltog i beslutet om OPS behöver vara självkritiska, säger hon och tillägger att det inte var rätt väg för skattebetalarna. 

– Nu fokuserar Alliansen på att omförhandla OPS-avtalet, sänka kostnader för skattebetalarna och se till att sjukhuset blir det högspecialiserade universitetssjukhus som Stockholms län och Sverige behöver, fortsätter Irene Svenonius, i pressmeddelandet. 

Svenonius menar att OPS-avtalet inte utreddes tillräckligt:

– Vår slutsats är att det ledde till att beslutet om OPS-avtalet i landstingsfullmäktige 2010 gjorde att kostnaden för sjukhuset blev onödigt hög.

Skanska, som drivit NKS, beslutade i början av året att lägga ner den avdelning som ska sälja in nya OPS-projekt i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

– OPS måste initieras av politiker, och vi bedömer att just nu finns inte ett tillräckligt stort intresse, säger Skanskas presschef Edvard Lind till tidningen.

Läs mer: Regeringen tillsätter kriskommission om Nya Karolinska 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.