Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rasistisk parad genom Stockholm stoppas

Kvinna utklädd till Svarte Petter vid en parad i Nederländerna.
Kvinna utklädd till Svarte Petter vid en parad i Nederländerna. Other: Peter Dejong/AP

Holländska klubben slopar Svarte Petter i sitt firande den 30 november efter skarp kritik från Afrosvenskarnas riksförbund – som menar att figuren är rasistisk. ”Det är en nidbild av afrikaner”, säger ordförande Zakarias Zouhir.

Förra veckan skrev Afrosvenskarnas riksförbund ett öppet brev till Nederländska ambassaden i Stockholm och krävde att figuren Zwarte Piet (Svarte Petter) skulle plockas bort från firandet av helgonet Sinterklaas (Nikolaus) den 30 november. Figuren skulle anlända med båt till Skeppsholmen i Stockholm för att sedan paradera på Stockholms gator fram till den nederländska ambassaden.

Zwarte Piet är en figur med svartmålat ansikte, stora örhängen, tjocka rödmålade läppar och afroperuk. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund bygger den både till utseende och beteende på rasistiska europeiska stereotyper om svarta – och är själva nidbilden av en afrikan.

– Det här är rasistiskt. Man tar vita människor och målar dem som svarta. Det är kopplat till slaveriet, där Holland en av de största förövarna, säger förbundsordförande Zakarias Zouhir.

Firandet anordnas av Holländska klubben, en oberoende förening som använder en av salarna på Nederländska ambassaden för sina aktiviteter.

Frank Schipper, talesman för ambassaden, säger att paraden genom Stockholm har dragits in. Däremot kommer firandet på ambassaden att äga rum som planerat – med vissa modifikationer.

– Vi har tagit bort promenaden för att inte visa upp Svarte Petter så att människor blir förolämpade och kränkta. Men firandet kommer att ske inom stängda dörrar på ambassaden. Där har vi ändrat utseendet lite på Svarte Petter, säger han. 

Helena van Berakel, styrelsemedlem i Holländska klubben, säger att man från och med i år kommer att ha en multikulturell Petter, med många olika färger i ansiktet.

– Vissa kommer att ha svarta streck i ansiktet, andra gröna, blå eller gula. Vi anpassar oss efter opinionen och om den är emot detta så försöker vi göra det bästa av situationen, säger hon.

Afrosvenskarnas riksförbund anser att traditionen är rasistisk. Vad säger du om det?

– Nej, som holländare anser jag inte att Petter är rasistisk. Han är den käraste figuren i ”sagan”. Man tvistar om varifrån han kommer, många tror att det handlar om befriade slavar medan andra menar att han har ett skorstensfejarjobb. Petter har aldrig varit slav enligt den historia som jag har lärt mig. 

Afrosvenskarnas riksförbund uppmanar demokratiministern att ta itu med afrosvenskarnas situation på allvar.

– Afrosvenskar är den minoritet i landet som drabbas mest av hatbrott. Regeringen måste leva upp till regeringsförklaringen, det kanske är dags för en lagändring eller något, säger Zakarias Zouhir.

DN söker Holländska klubben för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.