Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Rätt varg sköts i Riala”

Det var den varg som angrep sällskapshundar som sköts under skyddsjakten runt Riala, bedömer Länsstyrelsen.

Vargen fälldes den 10 oktober vid Riala i Norrtälje kommun. Det är den norska hane som är kullsyskon med tiken på Södertörn, och som tidigare har kunnat knytas till området, visar ett DNA-prov.

​Även om ingen vargindivid har kunnat knytas till angreppen på sällskapshundarna i trakterna kring Riala har spillning visat att hanen befunnit sig i området.

Sedan vargen fälldes den 10 oktober har det inte skett några nya angrepp på sällskaps- eller tamdjur. Ett fåtal vargobservationer har gjorts i området, vilka dock inte är kvalitetssäkrade av Länsstyrelsen.

– Vi bedömer att det är den skadegörande vargen som har fällts eftersom vi inte har haft några fler incidenter eller skador i området, säger Mia Olausson, naturvårdschef på Länsstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.