Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rattegang-om-dubbelmordet-i-satra-maste-tas-om/

STHLM

Rättegång om dubbelmordet i Sätra måste tas om

I april förra året hittades två unga män döda i en källare i Sätra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Huvudförhandlingen om det uppmärksammade dubbelmordet i Sätra våren 2019 måste tas om. Anledningen är att chefsrådmannen har insjuknat, uppger Södertörns  tingsrätt i ett pressmeddelande.

DN Text

– Det här är ovanligt, att man måste ta om hela rättegången, och det är beklagligt för alla inblandade. Både för målsägandesidan och de misstänkta och anhöriga till de misstänkta, ja för alla parter, säger åklagare Daniel Insulander till DN.

Det är två män, 27 respektive 28 år gamla, som står åtalade för dubbelmordet på en 18-årig och en 21-årig man. De två mördade männen hittades ihjälskjutna i ett slutet källarutrymme i närheten av Stockholmsförorten Sätra centrum i april förra året.

Åklagaren har yrkat på att männen döms till livstids fängelse. Huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt pågick under sex dagar och avslutades den 18 december. Dom skulle ha meddelats av Södertörns tingsrätt den 15 januari.

Men chefsrådmannen i målet har nu blivit sjukskriven.

 – Han har därför inte möjlighet att avsluta målet. Då blir det ingen dom skriven i det här målet och då måste man göra en ny prövning, säger Eva-Lena Norgren, lagman på Södertörns tingsrätt.

Det är även oklart i vilken form som rättegången kommer att tas om, om alla parter kallas igen eller om det sker i form av inspelat material från den tidigare förhandlingen.

– Vi kommer att ta fram ett förhandlingsschema och planera inför förhandlingen och jag kan inte säga i nuläget exakt hur det kommer att se ut, säger Eva-Lena Norgren.

Klart är dock att den nya rättegången kommer att tas inför en ny domare och en ny nämnd. Åklagaren har yrkat att männen även fortsatt ska sitta häktade, men inget beslut är ännu fattat.

Läs mer: Maktkamp om droghandel bakom dubbelmordet i Sätra