Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 06:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rattegang-om-uppmarksammat-mord-pa-lidingo-avslutad/

STHLM

Rättegång om uppmärksammat mord på Lidingö avslutad

På torsdagen avslutades rättegången kring mordet på Lidingö i juni där en byggföretagare sköts ihjäl med automatvapen. 

Sju unga personer, bland annat två 19-åriga kvinnor, har åtalats för inblandning i mordet – som enligt utredningen är ett beställningsmord.

Rättegången hålls i samma rättsprocess gällande mord och förberedelse till mord i Göteborg i somras.

Rätta artikel

Den 5 juni förra året sköts en 57-årig man ihjäl utanför sin port på Lidingö. Lidingöbron spärrades av och kort därefter greps två personer som kom gående på gångbron vid sidan av bilvägen. 

En av dem hade kraftiga brännskador i ansiktet, den andra hade svedda ögonbryn. De hade precis bränt upp en flyktbil med hjälp av 30 liter bensin, enligt utredningen.

Männen som greps på bron är två av totalt sju unga personer i åldrarna 17 till 22 år, som i februari åtalades för inblandning i mordet. 

Enligt utredningen har mordet på den 57-årige byggföretagaren skett på beställning, där en av de åtalade, en 20-årig man, har blivit kontrakterad för att utföra mordet och sedan tagit hjälp av de andra åtalade. Utredningen har inte kunnat belägga kopplingar till en möjlig anstiftare.

På torsdagen avslutades rättegången där fyra av männen är åtalade för mord, bland annat för planering och för att ha bränt upp den misstänkta flyktbilen, medan en 17-åring ska ha hållit i mordvapnet. 

Två 19-åriga kvinnor har åtalats för medhjälp till mord och grovt vapenbrott efter att bland annat ha handlat bensin till bilbränningen, och för att ha haft hand om mordvapnet efter mordet. 

Rättegången har hållits i Göteborgs tingrätt. Det eftersom två av de misstänkta, 20-åringen och 17-åringen, vid tidpunkten för åtalet redan stod åtalade misstänkta för mord på en man i 30-årsåldern på Guldheden i Göteborg och förberedelse till mord i Göteborg förra sommaren. 

Åklagarna i målen ser många likheter mellan de tre händelserna – som skett inom loppet av drygt en månad. Enligt åklagaren i Guldheden-målet var det ett beställningsmord mot betalning. 

– Det är en person som är en sammanhängande länk. Andra uppenbara likheter mellan morden i Stockholm och Göteborg är att man har förberett för att bränna flyktbilar, och fått med sig unga tjejer som efter gärningen tagit hand om vapnet för att inte dra blickarna till sig, säger Linda Wiking, åklagare i Guldheden-målet.

20-åringen är åtalad i samtliga tre mål. Gällande Lidingödelen och mordet på byggföretagaren säger hans advokat Peter Dahlqvist:

– Åklagaren har yrkat på 12 års fängelse för min huvudman, och som har berättat det han kan berätta. Att han har skaffat fram en bil och ett vapen till det han har hört ska vara ett personrån och jag menar att det finns stöd för uppgifterna för hans del. Åklagaren har sedan åtalat ett antal mycket unga människor från Stockholms norra förorter för att ha begått ett mord på någon som inte ens visar någon koppling till dem, säger Peter Dahlqvist. 

Domen i de tre målen kommer att meddelas samtidigt. I ärendet kring mordet på Guldheden släpptes en 17-årig flicka som var åtalad för mordet efter rättegången. Hon är åtalad för att tillsammans med den 20-årige mannen ha skjutit ihjäl målsäganden i en bil. Tre andra personer som åtalats för anstiftan eller medhjälp till Guldheden-mordet släpptes också av tingsrätten, medan den mordåtalade 20-åringen har varit fortsatt häktad.