Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 22:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rattegang-startar-mot-polis-som-anvant-elchockvapen/

STHLM

Rättegång startar mot polis som använt elchockvapen

01:17. Efter en nazistisk aktion i Stockholm motar polis bort motdemonstranter. Filmen visar hur polisen får en man att falla i en trappa – trots att han är på väg att lämna platsen.

I mars förra året fick ett polisingripande med ett elchockvapen stor uppmärksamhet. 

I dag börjar rättegången – den första där en polis är åtalad för tjänstefel efter att ha använt sitt elchockvapen.

– Man vill väl få prövat var gränserna går, säger polismannens advokat Johan Eriksson. 

Rätta artikel

Det var i mars förra året som ett klipp från Sergels torg spreds på sociala medier. Filmen visar hur polisen motar bort motdemonstranter efter att tumult uppstått i samband med en nazistisk aktion.

I klippet syns hur en polis går efter en av personerna ner för en trappa och riktar sitt elchockvapen mot honom. Elpistolens smattrande varningsljud hörs, och i slutet av trappan faller mannen.

Polismannen är nu åtalad misstänkt för tjänstefel på tre punkter. Chefsåklagare Martin Tidén vill inte kommentera ärendet innan rättegången. Han säger att det här är det första åtalet i Sverige som gäller misstänkt tjänstefel efter användning av ett elchockvapen.

– Det är det första och enda åtalet fram tills nu. Det sker ganska få åtal om polisens våldsanvändande över huvud taget, säger Martin Tidén.

Enligt åtalet ska polisen inte ha avfyrat elchockvapnet skarpt. 

Det beskrivs istället hur polisen gett mannen i trappan en så kallad ”drivstöt” genom att trycka sitt osäkrade vapen mot honom. Åklagaren menar att det inte fanns något i den målsägandes beteende som motiverade det.

Polisens elchockvapen. Foto: Lotta Härdelin

En drivstöt betyder att polisen aktiverat elchocksvapnets varningsfunktion som gör att vapnet smattrar och blixtrar. Om vapnet då kommer i kontakt med en person så avges en del ström, men kroppen lamslås inte som vid en skarp avfyrning.

Enligt åtalet ska mannen i trappan ha tappat balansen efter att polismannen i samband med drivstöten också tryckt mot mannens arm.

Mannens målsägandebiträde Deniz Ünal säger att hans klient skulle ta tunnelbanan från T-centralen när han såg hur polisen motade bort personer från platsen.

– Han har gått dit av det skälet, men han har inte själv använt våld. I situationen som finns filmad så ser man hur polisen höjt elpistolen, ropar ”ska du ha den här?”. Min huvudman går, när han har ryggen mot polisen så får han en stöt som gör att han ramlar handlöst ner för trappan. Det finns inget i min huvudmans beteende som innebär att det varit motiverat att chocka honom med ett elchockvapen bakifrån i en trappa, säger Deniz Ünal.

Polismannens advokat Johan Eriksson säger att hans klient menar att hanteringen av elchockvapnet var proportionerligt med hänsyn till den tumultartade situationen. Polismannen säger att han har aktiverat elchockvapnets varningssystem, men inte tryckt vapnet mot mannen i trappan och gett honom en drivstöt. 

– Han är ju där eftersom situationen är hetsig. Hans uppgift är då att försöka lugna ner situationen och få folk att lämna platsen. Han säger att han inte har gjort sig skyldig till tjänstefel.

Johan Eriksson beskriver dagens rättegång som en slags första prövning av rättsläget med polisens nya elchockvapen.

– Man vill väl få prövat var gränserna för användandet går, säger Johan Eriksson.

Rättegången väntas avslutas under tisdagen.