Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rattegangen-for-pizzeriamordet-bakom-stangda-dorrar/

STHLM

Rättegången i pizzeriamordet bakom stängda dörrar

En 24-årig man sköts till döds på en pizzeria i Rinkeby i år.
En 24-årig man sköts till döds på en pizzeria i Rinkeby i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rättegången mot den 17-åring som står åtalad misstänkt för mordet på en pizzeria i Rinkeby inleddes på torsdagen. På grund av den åtalades låga ålder beslutade Solna tingsrätt att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Ulrika By
Rätta artikel

Det var 17-åringens advokat Nicolaus Rubensson som begärde att tingsrätten skulle besluta om lyckta dörrar, helt i enlighet med vad lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare säger.

Lagen tar sikte på misstänkta som är under 21 år. Om det är till ”uppenbar olägenhet” för dem att rättegången är offentlig, så får rätten besluta att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar. Då får, poliser undantagna, endast anhöriga till den misstänkte och målsägarna närvara.

17-åringen åtalades för mord, två fall av grovt vapenbrott och narkotikabrott i slutet på oktober i år. Han var bara 16 år när kammaråklagare Olof Calmvik menar att han kliv in på en pizzeria i Rinkeby klockan 18.30 den 8 januari. Enligt åtalet sköt han därefter en 24-åring med två skot – ett träffade i huvudet och ett i halsen. Offret avled på plats. 17-åringen nekar till brott.

Av förundersökningen framgår att polis och åklagare är övertygade om att mordet var en hämnd på ett mord som inträffade i ett garage i Rinkeby en vecka innan. Då avled en 20-årig man, träffad av skott från fler än ett vapen. Det finns inga misstänkta i det ärendet.

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt, men det är Solna tingsrätt som handlägger målet.

Läs mer: ”Mordet på pizzerian var en blodshämnd”

DN sände live från tingsrätten på torsdagsförmiddagen. Se sändningen här: