Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rattegangen-mot-varbynatverket-fortsatter/

STHLM

Rättegången mot Vårbynätverket fortsätter

Polis på plats utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt när målet mot Vårbynätverket började på tisdagen.
Polis på plats utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt när målet mot Vårbynätverket började på tisdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Unik information från fransk polis ledde till ett genombrott i utredningen mot Vårbynätverket – en kriminell grupp som har beskrivits som en maffia. På tisdagen inleddes rättegången där 30 personer har åtalats för en lång rad grova brott.

I dag ska åklagarsidan presentera sin sakframställan där bland annat rapartisten Yasin Abdullahi Mahmoud misstänks för inblandning i att ha kidnappat en annan känd rapartist.

Klockan 9 inleds dag två i den omfattande rättegången där 30 personer med koppling till det kriminella Vårbynätverket misstänks för flera grova brott. Bland annat innefattar åtalet försök till mord, människorov, synnerligen grovt vapenbrott och en sprängning.

Samtidigt visar utredningen att nätverket under lång tid har varit inblandade i mängder med andra brott, och medlemmar i nätverket har också varit misstänkta för mord som har begåtts i Stockholmsområdet. Rättegången inleddes på tisdagen.

Kammaråklagare Anna Stråth berättar att åklagarsidans sakframställan avslutas under torsdagen.

– Vår del avslutas i morgon, men sedan har ju försvararna sin sakframställan som börjar på måndag, sade Anna Stråth på onsdagen till DN.

En del av åklagarsidans åtal omfattar även rapartisten Yasin Abdullahi Mahmoud, som misstänks för stämpling till människorov – en åtalspunkt som väntas presenteras under torsdagens sakframställan. Yasin Abdullahi Mahmoud beskrivs inte ingå i Vårbynätverket men misstänks för inblandning i den kidnappning av en annan känd svensk rapartist som skedde i april förra året. Denna handling ska enligt åklagaren ha utförts av flera medlemmar i Vårbynätverket.

Det kriminella Vårbynätverket har beskrivits av polisen som en maffia och det framgår att den har satt skräck i sydvästra Stockholm under lång tid. Nätverket har varit på polisens radar länge, men ett problem har varit gruppens goda organisation.

– Det som skiljer sig när det gäller Vårbynätverket är att det är särskilt välorganiserat, sade åklagare Anna Stråth i sin inledande sakframställan på tisdagen.

Hennes uttalande får stöd av den omfattande utredningen på runt 15.000 sidor i ärendet. I denna framgår hur nätverket har styrts av en 32-årig man som nu är en av personerna som står inför rätta och riskerar ett långt fängelsestraff. Under 32-åringen har det funnits ”kaptener” som i sin tur har haft ”soldater” under sig. Med något som liknas vid militärisk disciplin i gruppen, och krav på 3.000 kronor i avgift som ska betalas till nätverket varje månad från varje medlem, framträder bilden av en välfungerande kriminell organisation som har haft ett stort våldskapital.

Nätverket har också under lång tid kunnat kommunicera på ett effektivt och säkert sätt med hjälp av telefoner med effektiv kryptering, så kallade Encro-telefoner.

– De kriminella har känt sig fullständigt trygga i kommunikationen på Encrochat, sade åklagaren Anna Stråth under tisdagen.

Men polisen och åklagarna gjorde ett stort genombrott i kampen mot nätverket under förra året. Efter att fransk polis lyckades knäcka krypteringen till Encro-telefonerna fick de svenska utredarna del av stora mängder viktig information som de olika medlemmarna i Vårbynätverket hade skickat till varandra.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Läs mer:

Åklagarna: 17-åring och 21-åring skulle mörda Vårbynätverkets dödsfiende

Så är rapmusiken kopplad till det stora gängmålet

Ämnen i artikeln

Vårby
Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt