Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Råttinvasion i Stockholm – och de föredrar Östermalm

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Råttproblemet exploderar i Stockholm. Anmälningarna om råttor har ökat med 30 procent och värst är det på Östermalm.

– Karlaplan är fruktansvärt just nu, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholms stad.

Råttorna har fått fotfäste vid Karlaplan, i Humlegården och runt Tessinparken, och enligt Tommy Tuvunger är problemet inte alls lika stort i City eller på Södermalm och Kungsholmen.

– Vi gör allt som står i vår makt men det är svårt att få dem att äta råttgiftet, säger han.

Orsaken till råttinvasionen är att tillverkaren av det mycket effektiva råttgiftet, som Stockholms stad har använt, för en tid sedan valde att inte förnya sin licens.

– Giftet tog slut förra sommaren och nu börjar vi se effekterna, säger Tommy Tuvunger.

Det gamla giftet hade en konsistens som vetemjöl och var färgat i pastellblått. Skadedjursbekämparna sprutade med högt tryck ner det i råttornas gångar, det spred sig som en löpeld och fastnade i djurens päls och på tassarna.

– Råttor är väldigt renliga djur, de slickade i sig giftet och dog. En råttkoloni kunde vara borta på en vecka, säger Tommy Tuvunger.

Råttorna erbjuds så mycket annat att äta, ett riktigt smörgåsbord. Vad skulle du själv välja om du vore råtta – en halväten varmkorv eller några förgiftade vetekorn? 

I dag används förgiftat bete i så kallade betesstationer, små boxar av cementplattor där råttorna kan komma in underifrån.

– Men råttorna erbjuds så mycket annat att äta, ett riktigt smörgåsbord. Vad skulle du själv välja om du vore råtta – en halväten varmkorv eller några förgiftade vetekorn? säger Tommy Tuvunger.

Under första kvartalet 2017 ska 600 betesstationer vara utplacerade – 400 av dem i innerstan och många på kända adresser med tidigare råttproblem. Det är grundskyddet, dessutom åker skadedjursbekämparna ut på larm och tar hand om akuta råttproblem, med gift.

– Vi jobbar febrilt och bombarderar stan med betongboxar, och försöker hitta något bete som råttorna verkligen tycker om. Det saknas inte medel för råttbekämpning men det är en besvärlig sits, säger Tommy Tuvunger.

Stockholms stad överväger att göra studiebesök i andra städer och se hur de tar sig an råttorna. De tittar också på nya papperskorgar som varken råttor eller människor kan ta sig in i, pantburksletare som river ut innehållet i papperskorgarna är ett problem, enligt Tommy Tuvunger.

– Och det är av stor vikt att vi samarbetar med till exempel fastighetsägare, nu måste alla dra sitt strå till stacken, säger han.

Antalet råttanmälningar har ökat med 30 procent det senaste året. Sedan nyår har 740 anmälningar kommit in, Tommy Tuvunger räknar med 1 000–1 100 i år, då är cirka 20 procent dubbelanmälningar där flera personer har sett samma råttor.

Hur många råttor det finns i Stockholm går enligt honom inte att säga, men han tror inte att det är så många fler än för 15 år sedan.

– Men då fanns inte det uteliv på natten som vi har i dag, råttorna kunde söka föda uppe på gatorna utan att bli sedda. Nu är det full rulle dygnet runt och året runt. Dessutom är acceptansen för råttor mycket mindre i dag och ryktet sprider sig mycket snabbare via sociala medier, säger Tommy Tuvunger.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.