Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rättsexpert dömer ut polisens tystnad om Kungsträdgården

I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm.
I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm. Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm

Om barn riskerar att utsättas för brott måste polisen vara tydlig med vad det handlar om och inte hymla av rädsla för att framstå som främlingsfientlig. Det menar tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem efter anmälningarna om flyktingungdomars sexuella övergrepp mot tjejer på en konsert i Stockholm.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att uppgifterna i DN:s avslöjande, om hur polisen mörkade en mängd sexövergrepp på festivalen ”We are Sthlm”, är alarmerande.

– Det handlar om barn som riskerar att bli utsatta för brott, då är det viktigt att tala klarspråk så att föräldrar och barn vet vad de bör vara uppmärksamma på, säger han till DN.

Enligt en internrapport hos polisen var det en stor grupp med ungdomar, ”företrädesvis afghanska flyktingungdomar”, som utmärkte sig på konserten, men detta var något som polisen inte berättade, enligt uppgift av rädsla för att spela Sverigedemokraterna i händerna.

Samtidigt understryker Sven-Erik Alhem att det är viktigt att inte sprida Foto: Drago Prvulovic / TTfrämlingsfientlighet.

– Så det är en grannlaga uppgift, att hålla sig neutral, men samtidigt varna för brottslighet som kan inträffa. Och särskilt när den riskerar att drabba barn, äldre eller funktionshindrade, som är speciellt utsatta, säger han.

Läs också: Anna, 15: ”Gänget började tafsa direkt”

Sven-Erik Alhem jämför med tidigare rapporter om åldringsbrott, där polisen gått ut och varnat för att brottslingar specialiserat sig på att lura sig in hos gamla.

– Får man reda på att gamla riskerar att utsättas för brott ska man självklart varna för detta. På samma sätt ska man varna föräldrar så att de kan prata med sina barn om vad de ska vara uppmärksamma på, eller kan se till att de stannar hemma.

Alhem poängterar dock att han inte är insatt i vad som hände på konserten.

– Jag vill betona att jag inte kan döma i saken, det är systemfrågan som jag tycker är väsentlig. Jag tror att det finns en rädsla för att uttala sig om något som kan uppfattas som främlingsfientlighet. Vi har haft flagranta fall av uttalande från polisen, som fått förödande effekter, med all rätt. ”Apjävlar” och vad det nu var som polisen sa i Malmö, det var fruktansvärt illavarslande. Men det får inte gå så långt att man inte vågar nämna saker vid dess rätta namn när det är befogat, för att förhindra att barn blir utsatta. Det ska vara sakligt och i klartext.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.