Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

@RefugeeSweden ger människor på flykt en röst

01:17. Tusentals människor har kommit till Sverige. Alla har en berättelse och en dröm.

Tusentals människor har kommit till Sverige – alla med en berättelse. @RefugeeSweden ger röst åt dem som flytt hit.

Dagens Nyheters initiativ @RefugeeSweden har över 22.000 följare på Instagram och Twitter. Tanken är att ge ansikten och namn på människor som flytt till Sverige.

I små, korta berättelser skildras flyktingars drivkrafter och önskedrömmar tillsammans med ett porträtt, ibland från tiden före flykten.

– Bakom begrepp som flyktingström och flyktingkris finns människor. Vi vill lyfta fram dem och ge plats för deras personliga berättelser, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Vad är syftet?

– Detta är ett kortformat men tillsammans med ett foto hoppas vi att läsaren får en stark personlig bild av individerna bakom all rapportering. De är mer än siffror och volymer.

Förutom på Instagram och Twitter kommer en berättelse att publiceras varje dag på sida 2 i papperstidningen.

– Det är viktigt att nå ut med flyktingarnas berättelser där våra läsare konsumerar nyheter, vilket i allt högre grad är i sociala medier, säger DN:s sociala medier-redaktör Karl Dalén. På Twitter är det enkelt att sprida ett levnadsöde vidare och på så vis nyansera den pågående debatten.

Reporter Evelyn Jones och fotograf Elisabeth Ubbe har träffat människor på flyktingförläggningar och ankomstboenden.

– Barnens historier grep mig särskilt, säger Evelyn Jones. De har precis påbörjat sina liv och sedan blivit uppryckta. Men de vill fortsätta leva som vanligt. 14-åriga Ahmed ville till exempel veta vilka rapartister som är bäst i Sverige.

Följ @RefugeeSweden på Twitter https://twitter.com/RefugeeSweden

Följ @RefugeeSweden på Instagram https://www.instagram.com/refugeesweden/

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.