Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/refugeesweden-ger-manniskor-pa-flykt-en-rost/

STHLM

@RefugeeSweden ger människor på flykt en röst

1 min 17 sek. Tusentals människor har kommit till Sverige. Alla har en berättelse och en dröm.
Bild 1 av 6 Narges Alami, 20 år, student, Ghazni, Afghanistan:– Min största dröm är att det ska bli fred i mitt land så att jag kan återvända dit. Under kriget har livet där varit en skräck. Jag brukar lyssna på sorgsna kärlekslåtar som en ventil, då kan jag låta tårarna rinna och glömma att jag själv känner mig nere. Jag hoppas att jag kan bli läkare, för ända sedan jag var liten har jag velat hjälpa människor.Jag läste två år på gymnasiet innan vi flydde till Iran. Egentligen ville jag utbilda mig till frisör eller sminkös för jag älskar att se förändringen som man kan göra genom bara make up och hårstyling, men jag fick inte för mina föräldrar. Nu vill jag lära mig språket och börja studera igen. Jag vill kunna stå på egna fötter och inte vara beroende av min man.
Foto: Elisabeth Ubbe
Bild 2 av 6 Abellatif, 27 år, bilmekaniker, Aleppo, Syrien:– Jag har jobbat sedan jag var liten. Min pappa lärde mig tidigt hur man arbetade med bilar och sedan försökte jag bli bättre och bättre på det. Nu vill jag bli kvar i Stockholm för jag har familj här – men jag har inte hunnit träffa dem ännu. De kom hit för länge sedan.I framtiden hoppas jag bara kunna ha ett litet hus och få leva med min fru, få barn och fortsätta studera bilmekanik. Eftersom det finns en större kompetens här i Sverige hoppas jag kunna lära mig mer. Sedan vill jag jobba så att jag kan skicka hem pengar till min familj i Syrien, de behöver det för att kunna leva där.
Foto: Elisabeth Ubbe
Bild 3 av 6 Melika, 7 år, Bagdad, Irak:– Jag älskar att dansa. Och så gillar jag att rita – helst hästar. När jag blir stor vill jag jobba som kock för jag älskar att laga mat. Min favoriträtt är makaroner.DN:s reporter: Om du öppnar en restaurang kommer jag dit och äter för jag älskar makaroner.– Då bjuder jag dig på maten.
Foto: Elisabeth Ubbe
Bild 4 av 6 Ahmed Aljassim, 14 år, student, Aleppo, Syrien:– Jag älskar att spela fotboll och pingis. Jag brukade spela fotboll med mina kompisar varje dag efter skolan, men de är kvar i Aleppo – jag saknar dem.Jag lyssnar mycket på rap. Min favoritartist är den syriske rapparen Smail Tamer. Han rappar om hur situationen i Syrien är för unga. Jag blir arg när jag hör om situationen, fast samtidigt blir jag lugn när jag lyssnar på musiken. Jag försöker att lyssna och sjunga med i sångerna. Än så länge känner jag inte till så många rappare, men jag gillar 50 Cent.Jag skulle vilja bli läkare så att jag kan hjälpa mitt folk och andra människor. Och så önskar jag att jag kunde spela i ett svenskt fotbollslag, men först hoppas jag att vi får en bostad här.
Foto: Elisabeth Ubbe
Bild 5 av 6 Jakob Mahmoudi, 60 år, bonde, Afghanistan:– Jag flyttade till Iran för trettio år sedan. I Afghanistan var jag bonde. Jag kunde försörja mig och livet rullade på, men efter kriget med Ryssland var jag tvungen att fly till Iran. Där ströjobbade jag som byggarbetare, men det var svårt att leva som utlänning i Iran.Jag kom till Sverige med min fru och våra två barn. Det enda jag vill är att jag och min familj ska få leva ett liv i frihet, kunna jobba och komma in i samhället. Jag vill inte ha någon lyx, bara ett liv i säkerhet.
Foto: Elisabeth Ubbe
Bild 6 av 6 Aida Sheik Mousa, 42 år, hemmafru, Aleppo, Syrien:– I framtiden skulle jag vilja arbeta som kock. Jag lagar gärna mat och brukar få beröm för min matlagning. Jag är i Sverige med mina två barn, som är nio och sju år, för att de ska kunna studera och få en bra framtid utan krig.Innan kriget var allt okej för mig, mina barn gick i skolan och jag umgicks mycket med min familj. Men efter kriget hade vi ingenting kvar. Nu vill vi bara ha säkerhet och frihet, allt det som vi saknade i Syrien.Vi vill bara att alla i Sverige ska veta att vi bara vill fly från krig, vi är inga terrorister – vi vill bara ha trygghet och frihet.
Foto: Elisabeth Ubbe

Tusentals människor har kommit till Sverige – alla med en berättelse. @RefugeeSweden ger röst åt dem som flytt hit.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in