Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/regeringen-erbjod-bodstrom-en-halv-miljon-kronor-for-att-saga-upp-sig/

STHLM

Regeringen erbjöd Bodström en halv miljon kronor för att säga upp sig

Thomas Bodström.
Thomas Bodström. Foto: Lars Lindqvist

Regeringen erbjöd Thomas Bodström en halv miljon kronor för att inte ta jobbet som landshövding i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Förra hösten erbjöd regeringen Thomas Bodström tjänsten som landshövding i Stockholms län. Ett erbjudande som dock drogs tillbaka efter skandalerna kring pensionsbolaget Allra, där Thomas Bodström tidigare varit styrelseledamot.

I SVT-programmet ”Min sanning” berättar nu Bodström att regeringen erbjöd honom sex månadslöner, motsvarande en halv miljon kronor, för att själv säga upp sig från posten som landshövding. 

– De sa att de ville att jag skulle säga upp mig, att det skulle vara bäst för regeringen, säger Thomas Bodström i SVT.

Advokaten och den tidigare justitieministern hade suttit i Allras styrelse, men misstänktes aldrig för inblandning i brottsligheten. Trots det riktades skarp kritik mot att Bodström skulle bli landshövding i Stockholm, bland annat krävde ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten att regeringen drog tillbaka utnämningen. 

– Mitt motbud var noll månadslöner, men att jag inte tänkte säga upp mig. Det hade varit jättekonstigt om vi var överens om att jag inte hade gjort något fel men att jag ändå måste säga upp mig, för att rädda regeringen, säger Thomas Bodström.

Kort efter utnämningen ångrade sig regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) sa då att regeringen inte längre hade förtroende för Thomas Bodström.

”Regeringen kommenterar inte detaljer i de samtal som fördes med Thomas Bodström i samband med att regeringen upphävde sitt beslut att utse honom till landshövding i Stockholms län”, skriver Ardalan Shekarabis pressekreterare Matilda Glas till DN.

DN söker Thomas Bodström.

Läs mer: Regeringen ändrar sig – Thomas Bodström blir inte landshövding

Läs mer: Allras revisorer vill neka Thomas Bodström ansvarsfrihet