Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Regeringen satsar på fler sjuksköterskor

Stockholms län har färre sjuksköterskor än övriga landet, samtidigt som befolkningen ökar med 40.000 invånare per år. Regeringen vill därför satsa 100 miljoner kronor om året på att utbilda fler sjuksköterskor i länet.

– Det finns i dag en dokumenterad brist på sjuksköterskor i Stockholms län, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP). Nu gör vi en långsiktig satsning som på tio år ska ge ett sammanlagt tillskott på 3.400 nya sjuksköterskor.

Enligt landstingsrådet Anna Starbrink (FP) saknas det ”ett par hundra sjuksköterskor” i Stockholms län i dag.

– Om några år kommer den bristen att ha ökat till cirka 400 om inget görs, säger hon.
Många sjuksköterskor tar jobb i Norge, bara i år har 792 sökt jobb där för att få bättre betalt, enligt tidningen Vårdfokus.

– Lönefrågan är viktig, men jag tror inte på högre, likvärdiga ingångslöner, säger Anna Starbrink. Det är viktigare med individuella löner och vi har avsatt 90 miljoner kronor de närmaste två åren för att höja lönerna för sjuksköterskor med specialkompetens.

Hälften av Sveriges befolkningstillväxt sker i Stockholm, och landstinget har beslutat inrätta 900 vårdplatser i Stockholms län fram till 2018. I Stockholms län finns det 983 sjuksköterskor per 100.000 invånare, medan hela riket har 1.096.

– Det är därför denna satsning bara görs i Stockholm och inte i övriga landet, säger Jan Björklund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.