Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Regeringen vill ha skärpt prövning av friskoleägare

Ardalan Shekarabi (S), civilminister.
Ardalan Shekarabi (S), civilminister. Other: Meli Petersson Ellafi

Efter stängningen av Svenska interkulturella skolan i Spånga vill regeringen nu stoppa oseriösa företagare från att driva skolor.

– Det här är en direkt effekt av att vi saknar regelverk som rör lämplighetsprövning av vilka som äger fristående skolor, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

I mars lägger regeringen ett förslag om att ägare till fristående skolor ska lämplighetsprövas innan de får tillstånd att bedriva skolverksamhet. 

– Regeringen lägger nu förslag om både ägare- och ledningsprövning så att olämpliga ägare och ledare inte ska finnas i svenska skolan. Vi ska också lägga förslag om resursanvändning och insyn, säger Ardalan Shekarabi.

Han har reagerat starkt på DN:s artikel om att Svenska interkulturella skolan i Spånga trots omfattande kritik under lång tid kunnat bedriva skolverksamhet.

– Det som upprör mig med Spångaskolan är att det inte är nya uppgifter. Det är kritik som var publik även för 10 år sedan. Det här är viktiga frågor som rör våra barn, säger han.

Ägaren är ju även tidigare dömd för ekonomisk brottslighet i samband med skolverksamhet?

– Det är precis det som vårt lagförslag handlar om. I lämplighetlighetsprövningen ska även tidigare begångna brott ingå. Olämpliga personer ska inte få driva skolor.

I lämplighetlighetsprövningen ska även tidigare begångna brott ingå. Olämpliga personer ska inte få driva skolor.

Civilministern är också kritisk till att Svenska interkulturella skolans undervisning inte varit likvärdig mellan tjejer och killar.

– En av uppgifterna är att man har olika typer av simundervisning och kvalitet beroende på om man är tjej eller kille. Det är så långt ifrån förväntningarna svenska medborgare har på offentligt finansierad skola med skolplikt.

I dag finns det inga formella krav på huvudmannen som vill starta en friskola och civilministern anser att det är det hög tid att kraven skärps.

– Jag uppmanar de borgerliga till självkritik och att de ser att det är en brist att man inte åtgärdat de här problemen tidigare. Det här är inget blame-game, utan det viktiga är att vi nu gör något åt det. Vi borde vara överens om att olämpliga ägare och ledare inte borde finnas i den svenska skolan, säger Ardalan Shekarabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.