Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Regeringen vill stoppa miljövänliga byggen

De här husen i Hammarby sjöstad är lågenergihus. Exempel på andra är Norra Djurgårdsstaden och de hus som nu byggs i Hållbara Järva-projektet.
De här husen i Hammarby sjöstad är lågenergihus. Exempel på andra är Norra Djurgårdsstaden och de hus som nu byggs i Hållbara Järva-projektet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Stockholms satsning på miljövänliga bostäder riskerar att stoppas.
I en utredning vill regeringen förbjuda kommuner att ställa egna miljökrav på nya byggnader.
– Det är fullkomligt hål i huvudet, säger borgarrådet Per Ankersjö (C).

Per Ankersjö avlossar hela sin arsenal av smädelser när han uttrycker sin åsikt om den så kallade stopplagen som regeringens utredning föreslår.

Förslaget innebär att kommuner ska förbjudas att ställa högre energi­krav på nya bostäder än de som Boverket anger. Det skulle bland annat innebära att Stockholm får skrota sin satsning på att samtliga bostäder som byggs på stadens mark ska vara lågenergihus, eller passivhus som de också kallas.

– Varken norra Djurgårdsstaden eller Hammarby sjöstad skulle ha blivit byggda med de här bestämmelserna, säger Per Ankersjö.

Det är bostadsminister Stefan ­Attefall som ligger bakom utredningen. Anledning är att han vill få fart på byggandet genom att göra det enklare och billigare.

– I all industri eftersträvar man enhetlighet, säger Anders Josefsson, politiskt sakkunnig i utredningen. Det är det starkaste skälet till att vi bör ha gemensamma regler för hela landet.

– Tänk om Volvo skulle tvingas skräddarsy sina bilar efter varje kommun. En regel gäller i Umeå, en helt annan i Helsingborg. Det skulle inte bli många bilar tillverkade då.

Boverkets regler säger att hus inte får förbruka mer än 90 kilowattimmar per kvadratmeter. Stockholms krav är betydligt hårdare. Endast 55 kilowattimmar per kvadratmeter är gränsen för nybyggda hus. Samtliga partier i Stadshuset är kritiska till regeringens förslag att frånta staden rätten att själv avgöra den siffran. De får stöd från flera forskare på KTH.

– Naturligtvis ska man låta kommuner som vill profilera sig som miljövänliga göra det, säger Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys. Det gynnar ju hela samhället på sikt.

Men är det inte bättre att hela ­landet har tuffa miljökrav än att varje kommun har sina egna regler?

– Enskilda kommuner har lättare att vara spjutspets i de här frågorna än landet som helhet har. Förutsättningarna varierar ju och på nationell nivå måste man anpassa sig efter de kommuner där det av olika anledningar inte går att ställa hårda krav, säger Göran Finnveden.

Utredningen har varit ute på remiss och väntar nu på att beredas. Regeringen hoppas att förslaget ska bli lag före riksdagsvalet nästa år.

– Jag tror inte att de får igenom det, säger Per Ankersjö. Det är ett så kompakt motstånd. Oavsett partifärg har så gott som hela kommun-Sverige ställt sig som en enda man och protesterat.

Han tror heller inte på utredningens tes – att lägre krav leder till att det byggs fler hus.

– Att det byggs så mycket i Stockholm visar att det inte finns något samband, säger han. Visst finns det kommuner i länet där det byggs för lite, men det beror på att de boende där inte gillar att deras orter växer. Det har ingenting med våra energikrav att göra.

Läs mer: PLUS: Ministern vill centralisera bostadsfrågan

Så fungerar lågenergihusen

Husen minimerar behovet av upvrmning genom att ta tillvara den värme som genereras i lägenheterna oh återvinna värmen i den ugående luften.Mer isolering i tak och väggar.
Energieffektiva fönster.
Värmen från de boende, elektroniska apparater och den instrålande solen tillvaratas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.