Region Stockholm ber Uppsala om hjälp med att bemanna intensivvård
Bild 1 av 2
1 min 56 sekVideon är 1 min 56 sek lång.Det är en kamp mot tiden att öppna fler intensivvårdsplatser i Stockholm. Bemanningen är knäckfrågan, och Region Stockholm vänder sig nu till Uppsala för hjälp med intensivvårdspersonal.
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Det är en kamp mot tiden att öppna fler intensivvårdsplatser i Stockholm och på fredagen öppnades 66 intensivvårdsplatser i Huddinge. Bemanningen är knäckfrågan, och Region Stockholm vänder sig nu till Uppsala för hjälp med intensivvårdspersonal.
– Vi har gjort en hemställan, för att se om de har framför allt intensivvårdssjuksköterskor att avvara, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
På Karolinska i Huddinge öppnas nu 66 nya platser för intensivvård av covid-patienter. Nya operationssalar, som skulle ha öppnat efter påsk, har i all hast byggts om till intensivvårdsplatser med tre vårdplatser i varje. Lisbeth Meurling, överläkare, och Anna Ericsson, omvårdnadschef inom intensivvården på Karolinska i Huddinge är redan inkörda på arbetet med de corona-smittade patienterna.
– Det är en mer ansträngd arbetssituation och tungt att arbeta i skyddsutrustningen, men en fantastisk solidaritet i teamet runt patienterna, säger Lisbeth Meurling.
Utbyggnaden är vad Karolinska kallar den tredje fasen av intensivvårdsutbyggnad, som expanderat med över 100 platser på kort tid.
Sjukhusdirektör Björn Zoëga försäkrar att det finns lediga intensivvårdsplatser, på fredagen lite över 50 i hela regionen.
– Det är ett tufft läge, men vi bygger ut, för att vara steget före, säger Björn Zoëga.
Bild 1 av 2
- Det finns intensivvårdsplatser. Det är tufft men vi bygger ut för att ligga steget före, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhusetFoto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Nybyggda operationssalar på Karolinska i Huddinge har nu byggts om till intensivvård för corona-patienterFoto: Magnus Hallgren
David Konrad, funktionschef för intensivvården på Karolinska, försäkrar att utbyggnaden av intensivvårdsplatser är i fas, trots det internmeddelande som chefer skickat ut tidigare i veckan om att medarbetarna inom intensivvården får bereda sig på hårda prioriteringar mellan patienter, och att intensivvårdsplatserna i Stockholm riskerar att ta slut redan under helgen.
– Det är en prognos, och prognoser görs hela tiden. Just nu ser vi att inflödet mot helgen inte är lika stort som vi befarade, säger David Konrad.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger att regionen ser på platssituationen dag för dag.
– Vi ser att vi kommer ha en snabb ökning, och allt beror på hur vi kan använda kapaciteten, beroende på hur mycket personal vi kan få tag på. Patienterna får nu inte eget rum, men personalen räcker till för lite fler, säger Björn Eriksson.
På några veckor har intensivvården i Stockholm byggts ut med 163 procent, för att möta det ökade vårdbehovet hos covidsmittade. Vårdpersonal schemaläggs på 12-timmarspass, och regionens aktivering av det så kallade krislägesavtalet är en åtgärd för att öka rekryteringen.
Regeringen har gett Socialstyrelsen ett samordnande ansvar att koordinera landets intensivvårdsplatser för att kunna omfördela resurser. Men hittills har det inte skett, och trots samordningsansvaret måste initiativet komma från regionerna.
Det ansträngda läget i Stockholm uppmärksammas i andra delar av landet.
Jon Rosell, medicinskt ledningsansvarig läkare vid IVA på Centralsjukhuset i Karlstad konstaterar att epidemin hittills slagit väldigt ojämnt i Sverige:
– Vi följer ju rapporterna från Stockholm där sjukvården är väldigt ansträngd, och att man redan nu tvingas till tuffa priorteringar. Samtidigt har vi själva det ganska lugnt. Vi rapporterar in varje morgon, och det syns ju i systemet att vi har överkapacitet. Men hittills har inget hänt för att omfördela.
Bild 1 av 2
”Det är en hemställan om de har intensivvårdskompetens att avvara, framför allt sjuksköterskor men även i viss mån läkare”, säger sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 2
Intensivvårdsplats med övervakning och respirator i tidigare operationssal på Karolinska i HuddingeFoto: Magnus Hallgren
Enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, har region Stockholm på fredagen gjort en förfrågan om hjälp med bemanning till Uppsala.
– I det här fallet vill vi ha medarbetare. Det är en hemställan om de har intensivvårdskompetens att avvara, framför allt sjuksköterskor men även i viss mån läkare, säger Björn Eriksson.
Han fortsätter:
– Vi har frågat om de har någon personal att avvara under några dagar eller några veckor. Så kanske vi kan hjälpa dem sedan. Vi börjar med Uppsala för att det är närmast.
Enligt källor till DN är läget mycket ansträngt på flera sjukhus i Stockholm, och enligt uppgift kommer intern kritik mot att man tvingas prioritera hårt.
Åsa Hammar, chefläkare vid Danderyds sjukhus beskriver ett ”väldigt ökat behov av högre vårdplatser och intensivvård”.
– Vi behöver prioritera vilka patienter som erbjuds intensivvård och använder oss av Socialstyrelsens nya prioriteringsunderlag.
Anhöriga kan inte längre tas om hand enligt vanliga rutiner, uppger hon.
– Vårt besöksförbud som vi infört för att minska smittspridningen innebär också kraftigt begränsade möjligheter för anhöriga att besöka våra patienter. Det är också en mycket tuff omställning för våra medarbetare att ta hand om så många svårt sjuka patienter.
Capio St Görans sjukhus svarar:
”Vi utökar successivt IVA-kapaciteten för att försöka täcka det ökade behovet. Vi kan inte massmedialt kommentera vilka överväganden vi gör vid val av vårdnivå för de enskilda patienterna”.
Björn Eriksson säger att söktrycket på regionens sjukhus är ojämnt fördelat. Framför allt Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus har det tufft.