Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 16:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-fryser-politikernas-arvoden/

STHLM

Region Stockholm fryser politikernas arvoden

Moderaten Olle Reichenberg.
Moderaten Olle Reichenberg. Foto: Peter Knutsson

Region Stockholm fryser politikernas arvoden på 2019 års nivå efter beslut i regionens arvodesberedning. Vänsterpartiet ser detta som en framgång för sitt återkommande krav om sänkta arvoden, medan den blågröna majoriteten menar att det främst handlar om ekonomiskt ansvarstagande i ett för regionen pressat läge.

– Det har hänt mycket under senare tid, bland annat skatteutjämning som slår hårt mot Region Stockholm och varsel på sjukhusen. Det läge som nu uppstått, med coronakrisen, har förstås gjort det än mer angeläget att spara pengar där vi kan, säger Olle Reichenberg, moderat och arvodesberedningens ordförande.

Han påpekar att vid ”beslut av denna karaktär gäller det att ha på fötterna”, att det inte låter sig göras juridiskt utan att reglementet i botten beaktas.

– Så att det inte efteråt visar sig att fel begåtts, säger Reichenberg.

Beslutsgången som följer är att regionfullmäktige vid möte i juni behandlar frågan – som är väl förberedd genom beredningens samstämmiga beslut – varpå nyordningen införs den 1 juli. Sedan senhösten 2018 gäller principen att en heltidspolitiker i regionen har ett arvode som ligger på nivån 80 eller 90 procent – beroende på antal år i tjänst – av vad ett statsråd tjänar, 139.000 kronor i månaden.

Den kopplingen bryts nu, konstaterar Olle Reichenberg:

– Frysningen kommer att gälla till dess ett aktivt politiskt beslut tas om att räkna upp arvoderingen. Att ange sänkningen i procent eller kronor går egentligen inte, eftersom arvodena är olika stora och kopplade till statsrådsarvodet.

Anna Sehlin.
Anna Sehlin. Foto: Magnus Hallgren

Vänsterpartiets oppositionsregionråd Anna Sehlin gläds åt frysningen, som i praktiken blir en sänkning i och med att nivån från 2019 kommer att gälla.

– Sedan långt tillbaka har vi verkat för att sänka arvodena inom regionen, som parti på riksplanet även för övriga Sverige. Nu har det funnits en diskussion om frysning under lång tid, med många turer. Vi gläds åt detta beslut, säger Anna Sehlin.

Partiet har inspirerats av åtgärder om sänkta politikerarvoden med 20 procent som man uppger har tagits på andra håll i världen, där motiverade av coronakrisen: Nya Zeeland, Indien och Sydafrika. Tidningen New Zealand Herald rapporterar att premiärminister Jacinda Ardern nu får sin lön sänkt med motsvarande 272.000 kronor under de närmaste sex månaderna (hennes årslön ligger på 2,78 miljoner kronor).

– Vi kommer att fortsätta driva kravet på sänkta arvoden, det är realistiskt även för Region Stockholm. Den ekonomiska situationen är tuff, och blir efter krisen än tuffare, säger Anna Sehlin.

Hon menar att viruskrisen slår hårdast mot de fattigaste i samhället:

– Det skulle vara väldigt anmärkningsvärt om högavlönade politiker samtidigt höjer sina löner.

Olle Reichenberg säger sig inte ha noterat någon stark opinion bland väljarna om sänkta politikerlöner.

– Nej, jag känner inget sådant tryck, jag har inte kontaktats av några horder av väljare, säger han, och lyfter fram att ”politiker måste titta brett, många bäckar små gäller”.

Hans blågröna kollega Anna Starbrink, liberal och hälso- och sjukvårdsregionråd, pekar på att flertalet förtroendevalda tar av sin fritid för att arbeta politiskt:

”Det är bra att vi ser över ersättningar och förutsättningar för förtroendevalda, där de allra flesta är personer som ägnar sin fritid åt politiken och demokratin i regionen. Det behövs både för att människor ska orka och kunna åta sig förtroendeuppdrag, och förstås ett ekonomiskt ansvarstagande”, skriver hon i ett mejl.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt