Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-har-slut-pa-gratis-antikroppstester-ovisst-om-fortsattning/

STHLM

Region Stockholm fortsätter med gratis antikroppstester

I tisdags utfördes den sista av de 100.000 tester som Region Stockholm köpt av Werlabs. Nu fortsätter provtagningen.
I tisdags utfördes den sista av de 100.000 tester som Region Stockholm köpt av Werlabs. Nu fortsätter provtagningen. Foto: Jessica Gow/TT

Region Stockholm fortsätter nu att erbjuda gratis antikroppstester efter att kontraktet med Werlabs gått ut.

– I slutet av juli räknar vi med att kunna provta mellan 40.000 och 60.000 personer, säger Claes Ruth chef för Karolinska Universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm.

I tisdags utfördes den sista av de 100.000 tester som Region Stockholm köpt av Werlabs. Tester som gratis ställts till förfogande till den som velat undersöka om han eller hon har antikroppar efter att ha smittats av coronaviruset.

Avtalet med Werlabs gjordes i ett läge då regionen inte klarade av att snabbt nå upp till en hög och gratis testningskapacitet.

Enligt en sammanställning från Werlabs genomfördes 67.548 serologiska antikroppstester i Sverige vecka 27 enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Av dessa genomfördes 45.456 tester i Stockholm. I förra veckan genomförde Werlabs 33.900 antikroppstester.

– Werlabs har genomfört omkring 170.000 antikroppstester i Stockholm. Av dessa utförde vi 100.000 inom fyraveckorsavtalet med regionen, säger Werlabs vd Henrik Forsberg.

På måndagen stod det klart att Region Stockholm fortsätter testerna i samarbete med Kry och Doktor.se.

Enligt Claes Ruth, chef för Karolinska Universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm, har man varit nöjda med Werlabs och att deras test har hållit mycket god kvalitet. 

När avtalet nu har gått ut kommer gratistestningen att öka sedan regionen skaffat sig en egen kapacitet:

– Region Stockholm kommer att fortsätta att erbjuda fri och storskalig testning och det läggs kontinuerligt ut nya bokningsbara tider. På kort tid har vi kommit upp i stora volymer tack vare avtal med flera privata aktörer inom testning och analyserande labb, säger han i en kommentar till DN.

Provtagningen genomförs på över 80 platser inom regionen.

Hur ser efterfrågan ut?

– Det är fortsatt ett mycket stort intresse och alla som är inbokade kommer att kunna göra sina tester. Under nästa vecka finns det också tider kvar hos Werlabs och då kommer vi nog att göra en rekordvecka. Nu släpper vi tider fyra veckor framåt varje dag och i tisdags i förra veckan släppte vi 80.000 tider på ett bräde. Den enda flaskhalsen är själva provtagningskapaciteten. Vi har god kapacitet på själva labben.

De provtagningsplatser som används är Karolinska Universitetslaboratoriets femtiotalet provtagningscentraler, Unilabs och Synlabs samt tre platser som Kry erbjuder och fem från Doktor.se.

– Platserna har en stor geografisk spridning över regionen så att alla ska kunna komma och ta prover även om man inte har möjlighet att ta sig till centrala Stockholm, säger Claes Ruth.

Under förra veckan genomförde regionen omkring 50.000 antikroppstester. Förhoppningen är att ligga på samma nivå under resten av månaden. Men hur många tester man kan utföra är beroende av semestrar och hur många som vill testa sig.

– I slutet av juli räknar vi med att kunna provta mellan 40.000 och 60.000 personer, säger Claes Ruth.

Sedan den 15 juni är kostnadsfri provtagning för såväl misstänkt pågående sjukdom som misstänkt genomgången covid-19 öppen för alla invånare i Stockholms län.

Enligt Claes Ruth kommer kapaciteten att öka ytterligare under denna och nästa vecka. Bokningen sker genom 1177.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt