Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-infor-stabslage-for-alla-sjukhus/

STHLM

Region Stockholm går upp i stabsläge

22:57. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund håller pressträff om smittspridningen av covid-19.Det ansträngda läget för länets samtliga sjukhus har nu lett till att regionens hälso- och sjukvårdsdirektör beslutat att återigen försätta Region Stockholm i stabsläge.

– Vi måste ligga ett steg före, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm.

Smittspridningen i Stockholms län fortsätter att eskalera och sjukhusen får allt fler covidpatienter som behöver sluten- och intensivvård. Samtliga akutsjukhus i länet befinner sig i stabs- eller förstärkningsläge.

Läs mer: Hundratals personer i Stockholm kan ha fått felaktiga provsvar

Att regionen går upp i stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen, vilket Regional särskild sjukvårdsledning gör i detta fall.

Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen berättade hälso- och sjukvårdsdirektören att man ser en mindre brant ökning av patienter som behöver intensivvård. Just nu vårdas 620 patienter inom slutenvården med bekräftad covid-19, varav 46 får intensivvård i länet.

– Vi har ett 50-tal som är behov av intensivvård, det är en lägre andel än i våras men vi förväntar oss också att det kommer att stiga. Vi förväntar oss att antalet döda också kommer att öka, säger Björn Eriksson.

Sedan pandemins början har 2.565 personer som avlidit med covid-19 i Stockholm

– Det är 70 fler än vad vi rapporterade för en vecka sedan, säger Björn Eriksson.

Dock är sjukdomstiden på sjukhusen kortare än i våras och Björn Eriksson menar att det beror på ”vårdens fantastiska medarbetare”.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkaren i Region Stockholm, säger att hon i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen bett att regionens lokala allmänna råd ska förlängas.

– Folkhälsomyndigheten har godkänt det. Dessa råd förlängs till den 13 december, säger hon.

En åtgärd som kommer att vidtas rör smittspårningen. Den ska bli effektivare, enligt Björn Eriksson.

– Jourläkarbilar ska snabbt göra akuta besök, förlängda avtal med sjukvård i hemmet. Smittspårningsteamen förstärks ytterligare och det ska gå snabbare att få provsvar.

Regional särskild sjukvårdsledning, RSSL, aktiverades i Stockholm 7 februari. Mellan mars och juni låg man på den högre beredskapsnivån förstärkningsläge, innan man gick ner till stabsläge. Från september, fram tills nu, har man legat i ”normalläge”.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt