Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-om-trycket-pa-sjukvarden-haller-pa-att-bli-varre/

STHLM

Region Stockholm om trycket på sjukvården: ”Håller på att bli värre”

Björn Eriksson uppmanar stockholmarna till försiktighet.
Foto: Lotta Härdelin

Smittspridningen av det nya coronaviruset går fort i Region Stockholm och situationen i sjukvården är på väg att förvärras, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Han uppmanar nu invånarna att fortsätta följa råden från myndigheterna.

Senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten uttryckt en försiktig optimism eftersom det inte gått att skönja en brant stegring i smittspridningen av det nya coronaviruset i Sverige. Flest antal nya fall registreras fortfarande i Stockholm och i regionen finns inga tecken på att trycket på sjukvården är på väg att lätta, enligt Björn Eriksson.

– Nej, sjukvårdsbehovet är på väg att växa. Vi kan inte se någon lättnad. Det finns ingen anledning att se något annat än att det håller på att bli värre. Vi har fortfarande ett mycket högt tryck på intensivvården och det kommer att fortsätta, säger Björn Eriksson.

På onsdagen fick 224 patienter med covid-19 intensivvård vid regionens akutsjukhus. Därutöver fick ytterligare 884 patienter sjukhusvård. Björn Eriksson påminner om att det sammanlagda antalet covidpatienter i Stockholm överstiger den normala kapaciteten sett till vårdplatser på regionens största sjukhus, Karolinska.

– Vi såg under en period att vårdbehovet för andra sjukdomstillstånd än covid-19 var lägre, men nu börjar vi se att även de här patienterna kommer in till våra sjukhus och akutmottagningar. De ska göra det, vården ska fungera även för dem. Men det ökar också det totala sjukvårdsbehovet, säger Björn Eriksson och tillägger:

– Det finns ingen anledning för någon att släppa på disciplinen när det gäller Folkhälsomyndighetens råd. Nu tror vi att smittspridningen är som störst. Om någon tänker att det här håller på att plana ut, så gäller inte det sjukvården i Stockholm.

På torsdagens presskonferens fick statsepidemiolog Anders Tegnell en fråga från TT om de olika bilder man kan utifrån om man lyssnar till Folkhälsomyndighetens analys, och de uttalanden som den senaste tiden kommit från sjukvårdsansvariga i Region Stockholm.

– Vi lever i lite olika tider. Vi lever lite längre fram än vad man gör inom sjukvården, för där ser man hela tiden ackumulerat antalet fall. Det försöker jag säga hela tiden: det här betyder inte att trycket i sjukvården har gått ned, men det ger en signal till sjukvården att sakta men säkert kommer trycket att minska, sa Anders Tegnell och fortsatte:

– Men jag förstår att det är tufft. Det är jättetufft i Stockholms sjukvård, och jag skulle inte drömma om att förneka det.

Region Stockholm presenterade på onsdagen även mer detaljerade siffror kring hur smittspridningen har sett ut på äldreboenden i länet. Då framkom att åtminstone någon boende på 172 av 313 boenden har testats positivt för coronaviruset. 274 av de 701 personer som har avlidit i regionen har bott på äldreboenden.

– Jag ser allvarligt på det. Det är precis i de boenden vi inte vill ha smitta. Vi har arbetat hela tiden med att försöka värna våra sköra äldre och särskilt de här boende. Det är en stor uppgift att försöka se till att det inte sprider sig ytterligare.

På torsdagens eftermiddag har Region Stockholm kallat till presskonferens. Där ska en ny prognos över det förväntade behovet av sjukhusvård för patienter med covid-19 infektion presenteras. Presskonferensen inleds klockan 16.30.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt