Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-polisen-har-huvudansvaret-for-sakerheten/

STHLM

Region Stockholm: Polisen har huvudansvaret för säkerheten

Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Stockholm, anser att polisen lämpar över trygghetsansvaret på SL. Foto: Magnus Hallgren

Trygghetsapp, livekameror och fler ordningsvakter. Så arbetar SL för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Samtidigt går trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) till hårt angrepp mot polisen och i slutändan regeringen som han hävdar bär huvudansvaret.

– De måste ta de här frågorna på allvar.

Förra året rapporterades 471 ofredanden i Stockholms tunnelbana till SL. I siffran ingår allt från sexuella trakasserier till att någon känner sig störd av att en tiggare viftar med en burk. Det är osannolikt att sexuella övergrepp ingår i statistiken, men kan inte uteslutas. 

Mer detaljerat än så redovisar inte SL sexuella trakasserier och övergrepp – ett problem anser forskare på KTH som menar att transportoperatören måste införa ett detaljerat kodningssystem för att man ska kunna arbeta förebyggande. 

Men det håller inte trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som ansvarar för SL, med om. I stället anser han att det är polisens sak att kartlägga brottsligheten, då det enligt svensk lagstiftning och rent operativt är en polisiär uppgift, menar han.

– Om man polisanmäler brott i kollektivtrafiken i dag hamnar det bara i ett anmält mörkertal. Vi trycker på polisen och regeringen för att det ska införas en särskild brottskod, säger han.

Han hävdar att polisen lämpar över trygghetsansvaret på SL och vill återinföra tunnelbanepolisen.

Men enligt forskarna kan polisen inte ensam trygga säkerheten, arbetet är så komplext att det krävs att stationsägarna, transportoperatörerna, Stockholms stad, Region Stockholm och civilsamhället samarbetar. Frågan är vilket ansvar Region Stockholm tar?

– Vi ansvarar för att upprätthålla ordning och säkerhet i kollektivtrafiken som ett komplement till polisen, säger Kristoffer Tamsons.

Han räknar upp en rad åtgärder som redan finns eller är på gång att införas. Bland dessa märks kameraövervakning på alla tåg och bussar, dygnet runt-bevakade trygghetscentraler, informationsinsatser där man uppmanar resenärer att visa ”kollektivkurage” och anmäla händelser till polis och SL:s trygghetscentral, livekameror, klottersanering, belysningsåtgärder, en trygghetsapp för de som inte vill eller kan ringa trygghetsnumret samt fler ordningsvakter, trygghetsvärdar och servicevärdar.

– Allt detta är viktigt för trygghetsmiljön. 

Stockholmspolisen håller inte med om att de inte tar brott i kollektivtrafiken på allvar, utan menar att det handlar om prioriteringar.

– Vi kan inte vara i tunnelbanan dygnet runt. För att stoppa alla sexuella ofredanden skulle vi behöva finnas på varje tunnelbanetåg och det är inte hållbart, säger Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm.

Han tycker att tycker att det är lite märkligt att lägga så stort fokus på en särskild brottskod i kollektivtrafiken, och ställer sig skeptisk till en särskild tunnelbanepolis.

– I anmälningarna framgår om det har skett i buss eller tunnelbana, så den kunskapen har vi. Jag tycker heller inte att man kan se kollektivtrafiken som en isolerad plats, det viktiga är att man utgår ifrån den lägesbild som finns i varje polisområde. Här på Södermalm har vi en problematik och i Rinkeby en annan. 

Läs mer: Unga kvinnor anpassar sin klädsel för att slippa ofredas i kollektivtrafiken