Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-res-inte-kollektivt-och-hall-tva-meters-avstand/

STHLM

Region Stockholm: Res inte kollektivt och håll två meters avstånd

2 min 18 sek. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Stormen fortsätter utan tvekan”.

94 nya dödsfall har registrerats senaste dygnet i Stockholm, samtidigt som antalet bekräftade coronafall ökar ytterligare. Nu uppmanas så många invånare som möjligt att helt sluta åka kollektivt, samt hålla två meters avstånd mellan varandra.

Region Stockholm höll på torsdagen en presskonferens om läget kring spridningen av det nya coronaviruset. Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, påtalade då att situationen i sjukvården är fortsatt mycket ansträngd.

– Det är en enorm ökning i antalet döda och vi har många som sjukhusvårdas. Vi såg det komma som en storm, vi är mitt inne i stormen. Det bästa med en storm är att den någon gång tar slut, men just nu är det hårda vindstyrkor, säger Björn Eriksson till DN.

Han påtalar vikten av att människor fortsätter att följa myndighetens råd. Resandet i kollektivtrafiken måste minska, enligt Björn Eriksson som menar att den i princip ska vara ett färdmedel enbart för vårdpersonalen.

Hur ska ni gå tillväga för att bara vårdpersonal ska åka kollektivt?

– Jag tänker främst på vårdpersonal, det finns säkert andra delar av samhällsstrukturen som måste åka också. Men vi vill att det ska minska utifrån vad det är nu. Det är ganska många som åker i kollektivtrafiken, säger Björn Eriksson.

Behövs det hårdare åtgärder för att se till att folk inte åker?

– Jag tror att det räcker med uppmaningar. Bara folk förstår allvaret i situationen. Om det finns en tendens att man släpper på disciplinen så tror jag att det kan vara allvarligt. Då riskerar vi att sprida smittan lite snabbare. Det är inte alls bra i det här läget, understryker han.

Kommunikationschefen på trafikförvaltningen Suss Forssman Thullberg påpekar att SL har gått ut med en maning om att i första hand de med samhällsviktiga funktioner välkomnas ombord i kollektivtrafiken.

– Du som har en samhällskritisk funktion är välkommen ombord. Skolbarn som ska till skolan är välkomna ombord. Men till alla andra som har en annan möjlighet: Res inte, säger hon.

Enligt Suss Forssman Thullberg behöver antalet resenärer sjunka till cirka 30 procent av hur många som i normala fall reser med kollektivtrafiken.

– Tre av tio kan åka med. Det är väldigt lite. Just nu ligger det strax över den nivån. Många är ganska trötta på det här just nu. Vi ser en risk att stockholmarna inte orkar hänga i, och drömmer om att återgå till det normala. Den risken får inte bli verklighet.

Björn Eriksson menar att regionen framöver ska bli ännu tydligare med att påtala vikten av social distansering. Han menar att stockholmarna i största möjliga mån ska hålla två meters avstånd mellan varandra, både utomhus och inomhus.

– Det innebär att man ska försöka hålla det avståndet mellan varandra så mycket som det bara går, säger han.

Regionen presenterade på torsdagen en prognos över hur stort vårdbehovet kan bli framöver. Enligt den, som utgår från jämförelser med utvecklingen i 54 andra länder, kan man nå en kulmen i antalet som behöver sjukhusvård inom den närmaste veckan.

I värsta fall kan cirka 1.500 covid-19-patienter i Stockholm behöva sjukhusvård samtidigt. Enligt det just nu troligaste scenariot kommer som mest drygt 1.200 patienter med sjukdomen behöva sjukhusvård. Även det skulle sätta enormt tryck på sjukvården, menar Björn Eriksson.

Region Stockholm presenterade på torsdagen en prognos över antalet patienter med covid-19 i behov av sjukhusvård. Modellstudien, som utgår från jämförelser med 54 andra länder, innehåller stora osäkerheter, enligt regionen. Punkterna visar bekräftade antalet patienter hittills.  Den streckade linjen visar en mer pessimistisk prognos. Den heldragna linjen visar det troligaste scenariot, med utgångspunkt från situationen på torsdagen.Toppen på kurvan väntas nås den mellan den 16 och 18 april. Prognosen sträcker sig fram till den 27 april.
Foto: Region Stockholm

Hur säker är den prognosen?

– Jag skulle säga att det finns mycket osäkerhet i den modellen, precis som i andra modeller. Men den ger en bra uppfattning om att vi kanske har ett kurvformat förlopp, och att vi är i en extrem situation just nu, säger Björn Eriksson och fortsätter:

– Den svåra perioden kommer efter peaken när vi har ett jättestort sjukvårdsbehov samtidigt som det finns en avklingande känsla hos invånare. Att man tror att kusten är klar fast den inte är det. Vi måste hålla ut hela maj.

Han ser det som viktigt att vården så långt som möjligt bedrivs på de sju akutsjukhusen.

– Det är där vi kan ge vården med högst kvalitet. Om de platserna inte räcker till så kan vi öppna fältsjukhuset i Älvsjö.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt