Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-tillsatter-utredningar-om-vard-av-aldre/

STHLM

Region Stockholm tillsätter utredningar om vård av äldre

Två parallella utredningar tillsätts för att granska vården av äldre.
Två parallella utredningar tillsätts för att granska vården av äldre. Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Stockholm tillsätter två parallella utredningar för att granska äldres vård under pandemin. Enligt Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsråd, har det brustit i kontinuiteten vid läkarkontakter för äldre på boenden.

– Vi har anledning att vara självkritiska. Men det är för tidigt att bedöma vilka förändringar som behövs.

Läkarbesöken på regionens äldreboenden har minskat under pandemin, har DN:s granskning visat. Anledningen är Socialstyrelsens riktlinjer i kombination med besöksförbudet på äldreboenden, enligt Ella Bohlin.

– Det är en tolkning av Socialstyrelsens riktlinjer som vårdgivarna gjort, och som syftade till att dra ner på alla besök. Sedan finns all anledning att vara självkritisk. Den nationella strategin gick ju ut på att skydda riskgrupperna, men det är många äldre som fått sätta livet till och det är så klart ett misslyckande.

Som DN har berättat kräver liberala kommunpolitiker på Lidingö att regionen garanterar att läkare är på plats när beslut om palliativ vård fattas, vilket hälso- och sjukvårdsförvaltningen tillbakavisar. Ella Bohlin säger att det inte är politikers uppgift att bedöma om medicinska bedömningar kan tas på telefon.

– Det är läkare och personal inom vården som avgör. Men när det gäller läkarinsatserna har de brustit i kontinuiteten mellan läkare och patient under pandemin, och det tyder på att någonting behöver förändras.

”När det gäller läkarinsatserna har de brustit i kontinuiteten mellan läkare och patient under pandemin”, säger Ella Bohlin, vårdutvecklingsråd.
”När det gäller läkarinsatserna har de brustit i kontinuiteten mellan läkare och patient under pandemin”, säger Ella Bohlin, vårdutvecklingsråd. Foto: Lisa Mattisson

Nu ska hälso- och sjukvårdsförvaltningen genomföra två granskningar av äldres vård under pandemin. En om vad regionen gjort för att förhindra smittspridning inom äldreomsorgen, och om äldre på boenden har fått den vård de har rätt till. Regionen ska också genomföra en fördjupad journalgranskning av äldre som avlidit med covid-19, på motsvarande sätt som gjorts i Region Östergötland.

I Stockholm har 1.060 personer – 7 procent av de boende på särskilt boende – avlidit med covid-19 från mars till juli. Det finns signifikanta skillnader i andelen smittade och döda mellan de två största vårdgivarna, Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB och Capio Legevisitten AB, visar DN:s granskning.

Finns det anledning att titta särskilt på läkarinsatserna?

– Jag menar att vi gör det genom utredningen som görs avseende smittspridningen, för det är en väldigt viktig del.

Bohlin hänvisar även till en pågående granskning av äldreomsorgen som utförs av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I landets övriga regioner är läkarinsatser på särskilda boenden i regel kopplade till vårdcentraler. I Region Stockholm organiseras läkarinsatserna i ett vårdval, Familjeläkarna och Capio Legevisitten svarar för 90 procent av vården.

– Tanken var att främja valfriheten och att äldre som flyttade till särskilt boende skulle ta med sig den läkare man haft tidigare i primärvården. Jag skulle önska att det fanns en mångfald av aktörer, och jag utesluter inte förändringar i vårdvalet, säger Ella Bohlin.

Enligt Bohlin har mobila vårdteam under pandemin inneburit en förstärkning av vården.

– På det sättet har vi kunnat säkra patientsäkerheten och ge vård efter behov.

Oppositionspartierna S och V kräver en fördjupad granskning av läkarinsatserna, och att vårdvalet skrotas.

”Det är viktigt att man går till botten med varför de digitala besöken ökat så mycket”, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S).
”Det är viktigt att man går till botten med varför de digitala besöken ökat så mycket”, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S). Foto: Magnus Hallgren

– Det är viktigt att man går till botten med varför de digitala besöken ökat så mycket, mot bakgrund av de höga dödstalen, säger oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S), och fortsätter:

– Man bör även titta på helheten när det gäller läkarinsatserna för äldre, eftersom det sätt det organiseras på i Stockholm är unikt. Det är viktigt att förstå hur det påverkat vården under pandemin - äldre riskerar hamna mellan stolarna när läkarinsatserna ingår i ett vårdval som inte hör ihop med vare sig primärvård eller vårdval geriatrik.

Talla Alkurdi pekar på att kostnaderna för vårdvalet för läkarinsatser inte utvecklats i samma takt som andra vårdval.

– Då kan man inte utesluta att att de digitala kontakterna ökar av besparingsskäl.

Även Vänsterpartiet i Region Stockholm vill tillsätta en utredning om vården av äldre under pandemin.

– Jag tror inte att det är en framgångsmodell att ha läkarinsatserna upphandlade av två bolag. Jag tror i stället man måste ge vårdcentralerna mer resurser och områden att ansvara för, med kontinuitet för att få kännedom om patienterna, säger Jonas Lindberg, V:s sjukvårdspolitiska talesperson.

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt