Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 18:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholms-budget-aterhallsam-pa-alla-vardomraden/

STHLM

”Region Stockholms budget återhållsam på alla vårdområden”

Foto: Magnus Hallgren

I takt med att allt mer vård flyttas från sjukhusen ökar trycket på primärvården. Primärvården i Region Stockholm får därför ett tillskott på 1,5 procent, men måste samtidigt jobba med effektiviseringar.

– När vi ser på Region Stockholms budget som helhet så är det återhållsamt på alla vårdområden, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin och geriatrik på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Fördelningen till primärvården nästa år är 1,5 procent. Samtidigt har den offentligt drivna primärvården fått ett ökat avkastningskrav jämfört med 2019, vilket i praktiken innebär besparinga.

– Verksamheterna förväntas bedriva sin verksamhet på marknadsmässiga villkor, så att det ska vara konkurrensneutralt jämfört med privata utförare, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för allmänmedicin och geriatrik på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Ett påslag på 1,5 procent förväntas inte täcka kostnaden för pris - och lönehöjningar vilket då i sig innebär en besparing.

– När vi ser på Region Stockholms budget som helhet så är det återhållsamt på alla vårdområden. Att man får en uppräkning med 1,5 procent så är det mer än vad många andra områden får. Det ska ses som ett tillskott till en verksamhet som man vill satsa på. Men man kommer att bli tvungen att arbeta med effektiviseringar, bland annat genom ökad digitalisering.

Det kan väl inte kallas en satsning?

– Vad som är en satsning är relativt men primärvård är ett av de områden som får en förstärkning. Medan andra vårdområden inte får något tillskott över huvud taget. 

Som exempel nämner Christoffer Bernsköld att avancerad sjukvård i hemmet inte får någon uppräkning alls.

Han pekar också på att ersättningen till primärvården höjdes med 360 miljoner 2019, vilket motsvarar cirka 6 procent. Å andra sidan hade primärvården även då ett avkastningskrav.

Ett politiskt löfte från den blågröna koalitionen, och som också är fastslaget i budgeten är att alla Stockholmare ska ha rätt till en fast namngiven läkare. Samtidigt finns en stor brist på allmänläkare, då det går en distriktsläkare på 2.700 stockholmare, mot 1.500 som är det mål som satts upp av riksdagen.

– Det finns ju ett glapp mellan nuvarande kapacitet och antalet stockholmare så att alla skulle kunna vara listade på namngiven läkare. Vi har inte så pass stora läkarresurser så att vi skulle ha en namngiven läkare per patient utifrån målet om 1.500. Men ambitionen är att stimulera mottagningarna så att fler listas på en namngiven läkare, säger Christoffer Bernsköld.

Läs mer: Storvarsel skakar om Stockholms sjukvård