Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/region-stockholms-nya-riktlinjer-inga-fler-flygresor-till-malmo-och-goteborg/

STHLM

Region Stockholms nya riktlinjer: Inga fler flygresor till Malmö och Göteborg

Enligt Region Stockholms kommande riktlinjer ska tjänsteresor som tar fem timmar eller mindre göras med tåg.
Enligt Region Stockholms kommande riktlinjer ska tjänsteresor som tar fem timmar eller mindre göras med tåg. Foto: Magnus Hallgren

Från och med 2022 års budget antar Region Stockholm nya riktlinjer för tjänsteresor. Alla resor som tar fem timmar eller mindre med tåg – ska tas med tåg. Därmed är det slut med flygande till Göteborg och Malmö.

År 2019 gjorde Region Stockholms 45 000 medarbetare nästan 14 000 flygresor. Det ska det bli ändring på, även efter pandemin. Efter årsskiftet införs en gräns på fem timmars restid med tåg – är resan kortare än så ska anställda inte flyga. Man uppmuntrar även till att ta tåg på ännu längre resor, inklusive nattåg.

”Eftersom flygresorna i princip stått för 100 procent av tjänsteresornas utsläpp har vi behövt titta på hur vi minskar flygresandet. Med de nya reglerna hoppas vi att klimatpåverkan ska minska rejält”, säger Malin Fijen Pacsay (MP), ordförande i klimat- och hållbarhetsnämnden, i ett pressmeddelande från regionen.

Förutom att ersätta flygresor med tågresor har regionen även insett möjligheterna med digitala möten under pandemin – vilket ska vara förstahandsvalet framöver.

Mona Birgetz, hr-direktör på Huddinge kommun, ser även hon fördelarna med videosamtal när DN frågar om man kommer att införa liknande regler på kommunnivå.

– Nu har det ju varit ett par år där vi inte rest i stort sett någonting. När vi återgår till det normala tror jag att det blir oerhört sällan vi ger oss ut på så långa resor, där vi dessutom flyger. Det skulle vara i undantagsfall, säger hon.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd, säger att man även i Stockholms stad är i färd med att ta fram regler som påminner om regionens, utan ”de luddiga formuleringar” som möjliggjort onödiga flygturer.

Läs mer: Stockholms miljöborgarråd: Förbjud tjänsteresor med flyg inom Sverige

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt