Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/regionradet-det-finns-en-karna-av-vaccinmotstand-i-stockholm/

STHLM

Regionrådet: ”Det finns en kärna av vaccinmotstånd i Stockholm”

Den senaste tiden har kön till vaccinationsbussen i Kista nästan uteslutande bestått av personer som vill ta sin tredje spruta covidvaccin.
Den senaste tiden har kön till vaccinationsbussen i Kista nästan uteslutande bestått av personer som vill ta sin tredje spruta covidvaccin. Foto: Lisa Mattisson

Ingen annanstans i Sverige är andelen dubbelvaccinerade så liten som i Stockholmsregionen. Enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) finns här en ”hård kärna av vaccinmotstånd som är mycket oroande”.

– Ungefär 95 procent av alla som vaccinerar sig här nu är äldre som tar dos tre, säger Magnus Ek som driver en vaccinbuss i Kista.

Stockholm har lägst andel vaccinerade mot covid-19 av samtliga regioner i landet, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. I huvudstaden har 77 procent tagit åtminstone två doser vaccin, jämfört med rikssnittet på 81,6 procent.

Som DN tidigare rapporterat beror Stockholms läns låga vaccingrad till stor del på att några kommuner och stadsdelar har betydligt lägre andel vaccinerade än snittet i Sverige.

I Rinkeby-Kista är fortfarande bara drygt hälften dubbelvaccinerade. Den senaste siffran för stadsdelen är 55,4 procent bland den vuxna befolkningen. För en månad sedan, den 19 oktober, var samma siffra 53,1 procent och för två månader sedan, den 21 september, var den 49,5 procent.

Andra stadsdelar där vaccinationstäckningen är lägre än övriga delar av Stockholms stad är Skärholmen, med 60,4 procent och Spånga-Tensta med 63,6 procent dubbelvaccinerade. Kommuner som ligger långt efter övriga länet är Botkyrka, med 63 procent och Södertälje med 63,8 procent vaccinerade.

”Det är många unga killar som är emot vaccinet, som har läst att det kan orsaka skakningar, att man inte kan bli gravid eller att man blir steril av det”, säger Magnus Ek som jobbar på vaccinationsbussen i Kista.
”Det är många unga killar som är emot vaccinet, som har läst att det kan orsaka skakningar, att man inte kan bli gravid eller att man blir steril av det”, säger Magnus Ek som jobbar på vaccinationsbussen i Kista. Foto: Lisa Mattisson

Regionen har satt in flera riktade insatser för att nå ut till de områden där många väljer bort vaccinet, man har testat både vaccinationsbussar, informationskampanjer och erbjuder sedan flera månader tillbaka drop-in vaccinering – men inget har haft stor effekt på statistiken.

På Jan Stenbecks torg vid Kista Galleria har en vaccinbuss placerats ut, som är öppen varje dag. I veckan har kön ringlat sig lång till den mobila vaccinenheten, men den har i stort sett enbart bestått av 65-plussare som väntat på sin tredje spruta. Enligt Magnus Ek, som driver vaccinationsföretaget Milkrun Care, har omkring 95 procent av vaccineringarna den senaste veckan varit dos tre.

– Det har knappt varit några första eller andra doser alls på sistone. Det är i stort sett bara äldre, berättar han.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) är oroad över att inte fler är vaccinerade, när smittspridningen återigen tagit fart runt om i Europa.

– Det finns en hård kärna av vaccinmotstånd i Stockholm som är mycket oroande. Jag vill vara rätt sträng mot stockholmarna, fler måste vaccinera sig, säger hon.

”Jag vill vara rätt sträng mot stockholmarna, fler måste vaccinera sig”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
”Jag vill vara rätt sträng mot stockholmarna, fler måste vaccinera sig”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Magnus Hallgren

Enligt Anna Starbrink har desinformation om vaccinen mot covid-19 blivit ett påtagligt problem i vissa delar av regionen.

– Den hårda kärnan av motstånd är en svår utmaning. När jag är ute i stadsdelarna märker jag att desinformationen fått lite fäste och det är mycket mycket illavarslande. Vi hoppas verkligen att det inte spiller över på de övriga vaccinationsprogrammen, säger hon.

Anna Starbrink understryker att alla vuxna invånare i regionen sedan länge har haft möjligheten att vaccinera sig mot covid-19.

– Det finns inte en enda vuxen människa i regionen som inte fått möjlighet att vaccinera sig. Befolkningen har ett ansvar som var och en måste ta, det handlar både om den enskildes hälsa men också om alla andras, säger hon.

Även vid vaccinbussen i Kista märks vaccinmotståndet av, enligt Magnus Ek.

– Det har hela tiden funnits ett varierat motstånd mot vaccinet, det är mycket kulturellt betingat och det är många unga killar som är emot. Folk har läst att vaccinet kan orsaka skakningar, att man inte kan bli gravid eller att man blir steril av det, säger han och fortsätter:

– Det jag brukar säga är: lyssna på det som sägs men lyssna också på vad myndigheterna säger.

En av de få unga personer som under torsdagen köade till vaccinbussen vid Kista galleria för att ta dos ett var Cindy Saliba.

Hon berättar att hon till slut bestämt sig för att ta vaccinet. Anledningen är onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen, att vaccinbevis kommer att krävas vid inomhusevenemang med fler än hundra personer från den 1 december.

Cindy Saliba, 22 år, bestämde sig för att ta sin första spruta efter att onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen att vaccinbevis kommer att krävas vid inomhusevenemang med fler än hundra personer från den 1 december.
Cindy Saliba, 22 år, bestämde sig för att ta sin första spruta efter att onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen att vaccinbevis kommer att krävas vid inomhusevenemang med fler än hundra personer från den 1 december. Foto: Lisa Mattisson

– Jag har blivit mer orolig med tiden, ju mer man hört andra prata om vaccinet. De kommer hela tiden nya besked och de har slutat med vissa vaccin. Att jag nu tar det beror på att jag inte vill hamna utanför. För att kunna göra grejer, säger Cindy Saliba.

Stora variationer i vaccinationstäckningen är dock inte unikt för huvudstaden, i botten av listan över vaccinationstäckning gör Stockholm sällskap med de andra två storstadsregionerna Skåne och Västra Götaland.

Som DN rapporterade förra veckan är fortfarande fyra av tio inte fullvaccinerade i stadsdelen Angered i Göteborg och i Östra Göteborg, där bland annat Bergsjön och Kortedala ingår, har 62,6 tagit två doser vaccin.

Även områden i Malmö har betydligt lägre vaccinationstäckning jämfört med rikssnittet.  Den senaste statistiken på kvartersnivå, data som är uppdelad i Statistiska centralbyråns 5 984 demografiska statistikområden, visar att omkring sex av tio var ovaccinerade mot covid-19 i delar av Rosengård i mitten av oktober.

Trots variationerna i vaccintäckningen, som under hösten blivit tydlig i landets storstäder, beskriver Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, Sveriges vaccinationsstrategi som en framgång.

– Även om vi har problem med ”vita fläckar” på vaccinkartan är täckningen jämnare än i andra länder. Jag tror att det kommer att bli anledningen till att vi nu klarar oss bättre, säger han.

Under de senaste veckorna har den stigande smittspridningen lett till att flera länder i vårt närområde återinfört vissa restriktioner och även i Sverige syns tecken på att smittan är på väg uppåt.

Trots att Joakim Dillner berömmer Sveriges vaccinationsinsats bedömer han det som livsviktigt att fortsätta jämna ut vaccinationstäckningen.

– Risken för utbrott är uppenbart högre i områden där vaccinationstäckningen är lägre. Om bara hälften är vaccinerade i ett område är risken för utbrott dubbelt så hög som i ett område där vaccinationstäckningen är genomsnittlig, säger han.

Läs mer:

Stockholm sämst i landet på att vaccinera mot covid-19

Kommunalrådet: ”Lyssna inte på rykten om vaccin”

Stora skillnader i vaccintäckningen när de sköraste får tredje dosen

Ämnen i artikeln

Rinkeby
Kista
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt