Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Regn och sjukdomar bakom trafikkaos i Stockholm

Foto: TT

Det dåliga vädret skapade kaos i busstrafiken under måndagsmorgonen. Bussar försenades och i Södra länken stod trafiken stilla efter en olycka.

– Det har varit lite besvärligt, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Under måndagsmorgonen var det stora problem i busstrafiken i och runt Stockholm. Anledningarna till problemen var flera: många resenärer på grund av vädret, flera vägarbeten och en del olyckor. Detta medförde att många av bussarna blev antingen inställda eller försenade.

– Regnet har inneburit att många har velat ta bilen, vilket i sin tur har inneburit mer trafik än normalt på vägarna, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Dessutom har fler resenärer än vanligt tagit bussen, eftersom gångtrafikanter och cyklister inte är lika sugna som vanligt på att ta sig till jobbet på egen hand.

– Det innebär att stoppen vid varje hållplats blir längre, säger Claes Keisu.

Utöver de väderrelaterade problemen hade busstrafiken problem med personalbrist och olyckor i trafiken som innebar förseningar. I Södra länken innebar en olycka att trafiken under en tid stod stilla. Som en följd av olyckan sökte sig bilister till andra resvägar, vilket i sin tur betydde att det blev mer bilar på vägar där bussarna i vanliga fall är relativt ensamma i trafiken.

– Det har varit lite besvärligt. Det är många samverkande faktorer som ligger bakom problemen, säger Claes Keisu.

Under förmiddagen börjar trafiken lätta upp. SL hoppas att trafiken ska flyta på bättre under eftermiddagen.

Läs mer: Kraftigt regn mattas av under dagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.